След дъжд – качулка: Светофарът на лобното място на Ани и Стефан ще работи денонощно

Независимо от всякакви правила и комисии, аз категорично разпоредих да се възстанови работата на светофарите през нощта на бул. “Сливница”. Това заяви пред журналисти кметът на София Йорданка Фандъкова по време на проверките на дейностите по почистване на реките, преминаващи през територията на София.

„Искам да изкажа искрените си съболезнования на близките на загиналите в катастрофата на бул. „Сливница“, каза кметът във връзка с инцидента, в който загинаха двама пешеходци – Явор на 23 години и Ани на 24 г. Фандъкова допълни, че е абсурдно да гледаме как децата ни умират по пътищата, и че истинският убиец е високата скорост. „Булевардите са се превърнали в скоростни писти“, посочи столичният кмет.

„Чакам съответните процедури да минат и да се възстанови дейността на светофарите и по другите булеварди“, каза още кметът и допълни, че постоянно се стараят да изграждат изкуствени неравности по пътищата.

„Готови сме да закупим и дарим на КАТ допълнителни камери за засичане на скоростта. Знаете, че две от трите камери, които се използват от КАТ и купихме ние, за съжаление са крайно недостатъчни“, каза Фандъкова.

По думите на кмета „Пътна полиция“ има достъп до системите за видоеонаблюдение на Столична община постоянно. Трябва да спре тази война по пътищата, нужна е война срещу високата скорост, призова кметът. Тя апелира за строг контрол, а всичко, което е необходимо от нас, го правим, обясни Фандъкова.

Има правила и закони, за които непрекъснато ни критикуват, че не ги спазваме, за да изграждаме още повече неравности и осветяване, каза кметът и допълни, че, за съжаление, няма неравност, която да спре летящ с висока скорост автомобил. Фандъкова посочи, че всичко, което посъветват експертите, Столична община ще изпълни и отново повтори, че е необходим строг контрол на скоростта. Кметът призова, първият законопроект, който парламентът разгледа, да е за движението по пътищата.

Междувременно служебният министър на вътрешните работи Иван Демержиев каза пред журналисти, че около 200 души ще се включат в патрулирането на София.

„Патрулите в София са повече, отколкото ги заварих, 120 души от бившия полицейски СОД ще се включат в тази дейност“, коментира той.

Демерджиев призова всички институции, които имат отношение към пътната безопасност, да не пренасочват всички въпроси към МВР, защото не само патрулите, а понякога и добрата пътна маркировка – светофари, знаци, легнали полицаи, също спасяват човешкия живот.