След „мазно турско кафе“ сблъсъкът Пеевски-Иванов продължава с „мутри“ и „комплекси“

Задочният сблъсък между съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов и шефът на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски продължава. След фразата за „мазно турско кафе“ двамата заговориха за мутри и комплекси.

В четвъртък Пеевски заяви, че през последните девет месеца „Христо Иванов пи мазно турско кафе в моя кабинет и седеше в скута ми, докато се случи Конституцията„. Коментарът бе направен в условията на повишаващо се политическо напрежение в управляващата сглобка преди ротацията на 6 март.

Няколко дни по-рано ПП-ДБ предложиха на ГЕРБ подписването на меморандум, с който на практика ДПС се изключват от управленската формула. Тази идея не се хареса нито Пеевски, нито на Бойко Борисов.

В петък депутатът от ДПС продължи да атакува Иванов, обвинявайки го, че тласка страната към предсрочни избори.

Не му се случи да прати генерал Атанасов в пенсия в Конституционния съд и мечтата му беше да ги обедини тези две партии и най-накрая да бъде лидер„, заяви Пеевски и каза, че Иванов страдал от комплекса, че лидерът на коалицията е Кирил Петков.

Този тип опит за шантажиране – с това кой къде е ходил и в коя стая е разговарял, е изключителна пошлост и поведение на дребни квартални мутри, които искат да изглеждат големи политически фактори„, каза пък съпредседателят на „Демократична България“ пред БНР.

Иванов коментира още, че поведението на Пеевски може да е проява на самочувствие или на нервност.

Ако говорим за нервност, се намираме в съвсем друга оптика. Очевидно нервността е от това, че г-н Пеевски е смятал, че му се дължи някакъв пай и това не се сбъдва. Поради което предизвиква криза. Той иска да тласне страната към избори, защото не получава това, което иска„, каза Иванов.

Ако сегашната управленска формула има условия, тя ще продължи, каза още Иванов. Към момента нямало раздвижване от страна на ГЕРБ. Двете формации влязоха с конфликт, защото сегашният премиер Николай Денков иска да стане външен министър след предстоящата ротация. ГЕРБ обаче не са съгласни и настояват МВнР да остане за тях.