След месеци на инциденти и проблеми: Изпълнителният директор на „Боинг“ напуска компанията

Най-големият производител на самолети вече смени ръководството си два пъти за няколко месеца

Главният изпълнителен директор на „Боинг“ Дейв Калхун обяви в понеделник, 26 март, решението си да се оттегли от поста си до края на 2024 г. Това се случва на фона на още промени в ръководството на компанията, които бяха предизвикани от мащабната криза с безопасността на самолетостроителя, предаде Ройтерс.

Решението за напускане е „100% негов избор“.

За нов председател на борда на директорите е назначен Стив Моленкопф.

„Предстои ни да изкачим още една планина. Нека не избягваме това, което се случи с Alaska Air. Няма да избегнем призива за действие. Да не избягваме промените, които трябва да направим в нашите фабрики“, каза още той в интервюто за Си Ен Би Си.

Така той обясни решението си да напусне в края на годината, а не веднага.

 

Снимка: Ройтерс

 

Смяната на ръководството е продължение на седмици на сътресения в компанията, сред които аварийното кацане на самолет „Боинг 737“ в следствие на откъснатия панел и разкрития любовен триъгълник, който завърши с убийство и самоубийство на двама служители от компанията.

В писмо до служителите на компанията в понеделник Калхун нарече инцидента със самолет 737 „преломен момент за „Боинг“.

Снимка: Ройтерс

 

Веднага след инцидента с „Боинг 737“, Калхун получи подкрепа от ръководителите на авиокомпанията, но това също приключи бързо, още щом започнаха разследванията на Федералната авиационна администрация на САЩ.

Те имаха за цел да проверят качеството и безопасността на самолетостроителя. Американските власти ограничиха производството, докато се опитваха да отстранят проблемите в компанията.Освен Калхун още двама шефове напускат компанията. Стан Дийл, който ръководи подразделението за търговски самолети се оттегля веднага, а Стефани Поуп ще бъде негова наследница. Председателят на борда на директорите Лари Келнер също ще напусне поста на годишната среща на „Боинг“ през май, като не се кандидатира за преизбиране.