След протест: Вдигнаха парите в държавното мляко

Заплатите да се увеличат с 10 процента е договорено с новото ръководство на държавното млекопреработвателно предприятие „Ел Би Булгарикум“ ЕАД. Това каза за БТА синдикалният председател на КНСБ при производствената база във Видин Иван Спиридонов.

По думите му увеличението ще е със задна дата, от 1 май, като ново преразглеждане на възнагражденията ще се направи през септември. В зависимост от финансовото състояние на предприятието с до 30 на сто ще се повишат и заплатите. Даваме срок на новото ръководство да се запознаят със ситуацията в дружеството, каза Спиридонов.

Имаме уверения, че ще бъдат подобрени условията на работа в предприятието. Проведена е среща с Държавната консолидационна компания (ДКК). Изработва се бизнес план за развитието на производствената база във Видин. Очаква се да се назначат още работници, допълни синдикалният представител.

БТА припомня, че преди седмици служителите на „Ел Би Булгарикум“ ЕАД в производствената база във Видин се вдигнаха на протест с искания за нормални условия на труд и адекватни възнаграждения, но и с мотива да спасят дружеството от ликвидация.

Служебният министър на икономиката и индустрията д-р Петко Николов поиска от принципала на дружеството ДКК спешна смяна на предишното ръководство и назначаване на ново. В Съвета на директорите влязоха Живко Живков, Надя Стефанова и Спасин Крайчев.

До настояването за оставки се стигна след среща на министъра със синдикатите и протестиращи служители от „Ел Би Булгарикум“ ЕАД, по време на която бяха откроени редица натрупани проблеми.

Сред тях бяха нарушаване на диалога между работниците и ръководството, искания за увеличаване на основните заплати, за предоставяне на специализирано работно облекло, за спазване на условията на труд, както и сигнали за голямо количество натрупана готова продукция, за която има риск да не бъде реализирана на пазара.