След пушене на вейп: Тийнейджърка получи гърч в Пазарджик

15-годишно момиче е било прието в тежко състояние във Второ педиатрично отделение в Пазарджик, след като пушило вейп, съобщиха от лечебното заведение. Началникът на отделението д-р Златомира Манолова поясни, че момичето е направило гърч, но след 12-часово лечение състоянието му се подобрило.

Тийнейджърката вече е излекувана и е изписана в добро здравословно състояние. Лекарите предупреждават родителите да наблюдават децата си и да говорят с тях, за да не употребяват такива модерни електронни цигари, които съдържат тетрахидроканабинол и може да са опасни за тяхното здраве.

Електронните цигари или наргилета са с високи дози никотин и са доста пристрастяващи за децата, те могат да са причина за развитие на белодробно заболяване, сърдечни проблеми, а в тежки случаи и дихателна недостатъчност, предупреждават медиците.

Общо 18 интоксикации от началото на годината до края на юни отчитат от педиатричното отделение. Две деца на възраст между 1 и 6 г. са се нуждаели от болнично лечение, след като пили перилен препарат или лекарства. Други две деца на възраст между 6 и 12 г. отново след като погълнали хапчета, са лекувани в отделението. А още две в тази възрастова група са се почувствали зле след консумация на енергийни напитки.

12 са интоксикираните деца на възраст между 13 и 16 години, пише БНТ. Шест от отравянията са с различни лекарства – парацетамол, валериана, психотропни медикаменти и деган, 4 след употреба на наркотични вещества или амфетамини, и 2 след консумация на алкохол.