След САЩ: Финансовият център Кайманите изгони Nexo (ЛИНК)

„Nexo представляваше риск за доверието в пазара, защитата на потребителите и репутацията на островите като финансов център“, заяви Паричния орган на Каймановите острови (CIMA).

Платформата за крипто кредитиране Nexo съди регулатора на Каймановите острови за това, че ѝ е отказал  лиценз за виртуални активи, става ясно от подадено на 13 януари заявление.

Nexo, чийто офис в България беше претърсен от 300 полицаи и е получил заповеди за прекратяване на дейността си от различни американски регулатори, се надява решението да бъде отменено.

Паричният орган на Каймановите острови (CIMA) отхвърли заявката на Nexo на 20 декември, като заяви, че бизнес моделът на фирмата не отговаря на изисквания рисков профил, се казва в съдебно дело на Каймановите острови.

„Nexo представляваше риск за доверието в пазара, защитата на потребителите и репутацията на островите като финансов център“, заяви Паричния орган на Каймановите острови (CIMA).

Директорите и акционерите на Nexo не са разкрили пред CIMA потенциални регулаторни въпроси за принудително изпълнение в САЩ и производства в английските съдилища, се казва в иска, цитиран от регулатора.

Адвокатите на Nexo твърдят, че решението на CIMA е било процедурно несправедливо и че регулаторът също така е нарушил конституционните и законовите си задължения, като не е информирал Nexo за подробната причина за отказа. Nexo добави, че е разгледала опасенията на регулатора по време на процеса на кандидатстване.

Nexo отхвърли опасенията на CIMA относно съдебните спорове в английските съдилища, като заяви, че става въпрос за иск, предявен от криптоборсата BitMEX срещу Nexo и бивш служител във връзка със собствеността върху сметка в BitMEX.

Nexo иска не само да се отмени решението на CIMA, но и съдът да постанови, че е подходящ за регистрация и да нареди на CIMA да го регистрира. Nexo ни отказа коментар.

Миналия месец Nexo съобщи, че напуска САЩ, позовавайки се на “задънена улица“ в преговорите с регулаторните органи. Нейният основен продукт Earn приемаше крипто депозити от инвеститори в замяна на изплащане на определен лихвен процент.

През последните месеци щатските и федералните регулатори поставиха под въпрос дейността на фирмата със смесица от съдебни дела и писма за прекратяване на дейността.