След Смолян: Още 2 области обявяват грипна епидемия

След Смолян още две области обявяват грипна епидемия от понеделник заради повишена заболяемост. Това са Пловдив и Габрово, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Временните мерки, които се въвеждат там от 22 до 28 януари, са същите като в област Смолян – преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации; провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища. Забраняват се свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни.

Досега само област Смолян беше в грипна епидемия, но вероятно скоро ще бъде обявена и в Пазарджик. По-висока заболяемост има още в Ямбол, Плевен, София област, коментира тази сутрин по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Грипът вече отчетливо взе превес над ковида. „Някъде в началото на януари вървяха паралелно и ковид, и грип, и други респираторни инфекции. С началото на грипната епидемия, грипът H1N1 – Виктория взе превес и много по-малко хващаме ковид – под една четвърт от заболелите са с коронавирус спрямо болните от грип,“ коментира Кунчев. Той припомни и как да разпознаем грипа:

„В повечето случаи още в първите един-два часа човек чувства рязка умора, вдига температура, има главоболие, трудно се поддават на потискане тези неразположения. Едва след това или паралелно вървят още кашлица, хрема, запушен нос. За лечението на грипа е много важно да се приложат антивирусни средства, които са доста ефективни. Ако са взети първите 48 часа, те почти се справят със заболяването, важното е да са навреме.

Затова и общопрактикуващите лекари трябва да имат възможност да ограничат своевременно грипа от ковид, за да проведе адекватна терапия. Грипът не се лекува с антибиотик, нека подчертаем. Освен да си навредят с него болните от грип – ефект друг няма“.

Тестовете, които се продават в аптеките, е добре да се приложат поне 24 часа след началото на заболяването, за да имат реален резултат, каза още доц. Кунчев. Той препоръча в затворени помещения да носим маски.