Словакия започна наказателно дело заради прехвърлянето на 13 изтребителя МиГ-29 в Украйна

В Словакия е образувано наказателно дело във връзка с прехвърлянето на изтребители МиГ-29 в Украйна. Това съобщи военният министър Роберт Калиняк.

Според него бившият министър на отбраната и настоящ председател на извънпарламентарната „Демократическа партия“ Ярослав Наги е отслабил въоръжените сили в нарушение на конституцията, като е прехвърлил в Киев изтребители МиГ-29.

Държавният секретар на министерството на отбраната на Словакия Игор Мелихер заяви във видео, публикувано на страницата му Фейсбук, че след пристигането си в министерството е извършил проверка.

„Опитах се да разбера и да потърся информация дали някой е работил по такъв правен анализ и дали изобщо съществува. Нищо подобно не е намерено. С даряването на изтребители на стойност над 500 милиона евро на Украйна правителството взе фундаментално решение във външната политика и по този начин наруши конституцията на Словакия“, каза той

В същото време Министерството на отбраната потвърди, че изтребителите МиГ-29 са отишли в Украйна без юридическа експертиза. Вътрешно разследване показа, че временно назначеното правителство няма компетентност да направи това.

„Оказа се, че бившият министър е излъгал, разчитайки на правен анализ при прехвърлянето на изтребители МиГ-29 в Украйна“, подчерта Мелихер.

Преди правителството на Роберт Фицо да дойде на власт през есента на 2023 г., Словакия активно предоставяше военна помощ на Украйна. През април 2023 г. служебното правителство на Едуард Хегер предостави на Украйна 13 изтребителя МиГ-29 и част от системите за противовъздушна отбрана на страната. В същото време още тогава беше отбелязано, че служебният кабинет няма правомощия да направи това, тъй като този въпрос засяга фундаментални решения в областта на външната политика.