Сложиха нов таван за плащанията на ръка в целия ЕС

Целта на решението е да се защитят европейските граждани

Таван от 10 000 евро за плащания на ръка в целия Европейски съюз се предвижда в частично споразумение, постигнато между страните членки и Европейския парламент за пакета срещу прането на пари.

Неговата цел е да защити европейските граждани и финансовата система на ЕС от прането на пари и финансирането на тероризма.

Задължените субекти ще трябва също така да удостоверят самоличността на лицето, което извършва плащане кеш от 3000 до 10 000 евро, съобщава БНР.

Същевременно страните членки ще могат да въведат и по-нисък таван за плащания на ръка, ако пожелаят. По настояване на евродепутатите ще бъде въведено засилено наблюдение на свръхбогатите хора.

Сега задължени субекти са финансовите институции, банките, агенциите за недвижими имоти, дружествата за управление на активи, казината и търговците.

Временното споразумение разширява списъка и включва в него по-голямата част от криптосектора. Доставчиците на криптоуслуги ще бъдат задължени да извършват проверка на клиентите си в случаите, когато те извършват трансакции за 1000 евро или повече.

От 2029 г. задължени субекти стават професионалните футболни клубове и агенти. Те ще трябва да удостоверяват самоличността на клиентите си, да следят трансакциите и да докладват за съмнителни парични преводи на службите за финансово разузнаване в тяхната държава.

Страните членки обаче ще могат да вадят отборите и агентите от своя национален списък, ако сметнат, че те не представляват риск.

Националните финансови разузнавателни служби и други компетентни органи в отделните държави ще имат достъп до информация за правото на собственост, банковите сметки, поземлените и имотните регистри.

Тези органи ще следят и прехвърлянията на собственост върху определени луксозни стоки – над 250 000 евро за коли и над 7,5 милиона евро за яхти и самолети.