Случаят „Нотариуса“: Проверява се търговия с влияние и натиск в съдебната система

Работа започна временната комисия в парламента, която ще проверява фактите по казуса

Първото заседание на временната комисия за проверка на всички факти и обстоятелства, свързани с дейността на показно разстреляния Мартин Божанов-Нотариуса се проведе днес.

За три месеца комисията трябва да установи дали Божанов е имал връзки с действащи съдии и прокурори.

В комисията бяха изслушани журналисти от Антикорупционния фонд. Именно в тяхно разследване, направено преди години, се разказва,  че Мартин Божанов е изнудвал за пари Ивайла Бакалова, като в замяна обещавал да освободят от ареста мъжа й. Тогава стана ясно и че с Божанов работи цяла мрежа от хора, с които са оказвали натиск върху съдебната система.

По делото градската прокуратура пък направи 4-часов разпит на гръцкия бизнесмен Йоаким Каламарис. След убийството той огласи как е бил обект на натиск от групата около Нотариуса преди години – тогава ставало дума за имот от 25 млн. лв.

Адвокатът Велемир Атанасов, за когото се твърди, че е замесен с кръга на Нотариуса и близък на прокурор Невена Зартова, отрече твърденията на гръцкия бизнесмен – че чрез него е оказван натиск в районната прокуратура.

„Оказва се факт – гръцки бизнесмени чрез адвокати са сезирали ГДБОП. Има жалба, разглеждана е. Става въпрос за имотен спор“, потвърди главният секретар на МВР Живко Коцев.

По думите на главния секретар проверка по случая е извършена още през 2022 г. Материалите са изпратени в Софийската градска прокуратура.

А по-рано вчера за 10 минути прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) гласува единодушно оставките и на ръководството на Софийската районна прокуратура – председателя Невена Зартова и четиримата ѝ заместници. Те подадоха вчера оставки.