Служебният министър Николай Милков отива за НАТО

Служебният външен министър Николай Милков да бъде назначен за постоянен представител на България в НАТО. Това предлага кабинетът, назначен от президента Румен Радев, на президента Румен Радев, който трябва да подпише указ.

Правителственото решение е взето на 31 март. С него се предлага Милков първо да бъде освободен от длъжността на извънреден и постоянен посланик във Франция и Монако и след това да получи поста в НАТО.

Че Милков вероятно ще стане представител в Алианса се разбра неофициално миналата седмица. Самият той заяви още в края на февруари, че ще предложи човек за поста без да споменава имена. Тогава той коментира, че ще е по-добре това назначение да бъде направено от редовно правителство.

България няма постоянен представител в НАТО от близо година, когато тогавашният ни представител в Алианса Драгомир Заков прие предложението на бившия премиер Кирил Петков да оглави министерството на отбраната. Едва седмица преди поредните избори Радев форсира дипломатическите назначения без да изчака дали ще бъде съставено редовно правителство.

Според информации президентът Румен Радев и назначеното от него служебно правителство готвят изпращането на повече от 10 нови посланици, основно хора от кариерата.

От системата за правна информация на министерския съвет е видно, че са предложени посланици за Молдова (Мая Добрева на мястото на Евгени Стойчев), Норвегия и Исландия (Десислава Иванова-Козлева вместо Вера Шатилова-Мицарова) и Словения (Красимир Божанов на мястото на Младен Червеняков).