банкноти
банкноти

Смайващата история на Джон Лоу – изобретателя на банкнотите

Великият спекулант пръв въвежда понятието милионер

Бестселърът “Голямата игра” на Клод Кюни (изд.“Унискорп) разкрива невероятната история на изобретателя на книжните пари Джон Лоу.Читателите ще могат да научат любопитни подробности за живота на един от най-големите финансови гении на всички времена – шотландския икономист Джон Лоу (1671-1729). Брилянтен математик, талантлив комарджия, убиец, кралски съветник, изгнаник, женкар и авантюрист, той се прочува като изобретател на първите книжни пари. Името му стои и зад появата на една от първите държавни лотарии в света. Именно той за първи път въвежда и понятието милионер.
Алфред Маршъл го нарича безразсъден, дързък, неуравновесен, ала забележителен гений. Карл Маркс пък определя Джон Лоу като “приятна смесица от мошеник и пророк”.

Джон Лоу е роден на 21 април 1671 г. в Единбург в семейство на банкери и златари. На 14 години се включва във фамилния бизнес. След смъртта на баща си Лоу проиграва на карти половината от завещаното му семейно имение. Заминава за Лондон и става най-видният картоиграч в тамошните аристократични салони. Притежава изключителна памет и пресмята като машина кои карти ще бъдат изтеглени според теорията на вероятностите. Същевременно Джон Лоу работи върху своята теория за бързите пари. Според него замяната на монетите с банкноти е единствената защита срещу обезценяването на парите. Той изпреварва времето си с гениалното финансово прозрение, че парите в обращение трябва да са не само еквивалент на всички произведени стоки, но и еквивалент на всички стоки в проект. За да изпробва своята финансова система, Джон Лоу се нуждае от държава, където да осъществи своя експеримент. А също и от крал, който е готов да въвлече поданиците си в “Голямата игра”. Затова шотландецът търси достъп до краля на Англия Уилям Трети.

За целта се сприятелява с любовника на краля – Бо Уилсън, който сам му се предлага на оргия в ловен дворец край Лондон. Отказът на Джон Лоу води до скандал, който завършва с дуел между двамата. Секундант на Лоу е самият писател Даниел Дефо, който по това време още не е сътворил своя “Робинзон Крузо”. Бо Уилсън е убит, а Джон Лоу е осъден на смърт. Той обаче успява да избяга в Париж, където отново става всепризнат гений на игралната маса сред висшите кръгове.

Това не задоволява амбициите на шотландския финансист – той иска да приложи своя икономически модел във Франция и търси достъп до Луи Четиринайсети. По това време Краля Слънце гасне на смъртния си одър. Джон Лоу си спечелва твърде много врагове сред парижките банкери и финансисти. Те се страхуват от огромните загуби, които ще претърпят, ако шотландецът въведе финансовата си система във Франция. Противниците на Лоу успяват да го изгонят от Париж и той се заселва във Венеция. Там работи в банка и организира една от първите държавни лотарии в света.

С печалбата от начинанието си започва да купува картини на Рафаело, Тициан, Рембранд, Веронезе, Караваджо, Тинторето, Леонардо. Отказва да участва в други сделки, защото още тогава предвижда, че “едно тяхно платно след 100 години ще струва повече от въоръжението на Генуезката армия”.
Войните, водени от Луи Четиринайсети, докарват Франция до икономически и финансов колапс след смъртта му. Така през май 1716 г. шотландският финансист създава френската национална Банк Женерал, която започва да печата първите в света книжни пари. Парите в обращение стават повече, отколкото има в държавата през последните 20 години. Франция се събужда от агонията.

Хората взимат кредити, инвестират в предприятия, купуват суровини, назначават работници, които печелят пари и купуват стоки. По-късно банката е преименувана на Банк Роял, за да бъде утвърдено, че банкнотите са гарантирани от краля.

Джон Лоу не спира дотук. Той купува търговската компания “Мисисипи”, която развива френската колония Луизиана в Северна Америка. По-късно банкерът присъединява към нея и всички френски компании, опериращи в Африка, Източна Индия и Китай. Така се появява най-голямата търговска компания в света. Лоу емитира нейни акции и в Париж настава еуфория. Всяка слугиня, всеки лакей може да купува и продава хартийките и да забогатее. Първият, спечелил 1 милион ливри, е наречен от Джон Лоу милионер и така в света се появява ново понятие.

Печатащата банкноти банка на Джон Лоу има грандиозен успех до срива й през 1720 г. Рухването на банката е причина за жестока икономическа криза във Франция, както и в цяла Европа. Смята се, че сривът на Банк Роял е подготвил почвата за Великата френска революция.