Социалисти се обединяват срещу мракобесието на Корнелия

Социалисти излязоха с декларация, в която призовават общинските и районните организации да не се съобразяват с „противоуставното решение на Конгреса“ за изключване на техни другари, съобщиха за БТА подписали документа. Под него стоят имената на над 90 делегати, сред които Георги Пирински, Сергей Станишев, Крум Зарков, Петър Витанов, Петър Мутафчиев, Атанас Мерджанов и Велислава Дърева.

На 11 февруари Конгресът на БСП изключи 13 делегати, сред които Петър Витанов, Николай Бериевски, Ана Пиринска, Петя Михалевска, Валери Жаблянов и един от най-изявените ни филолози-българисти проф. Ваня Добрева.

„Ние, долуподписаните делегати на Конгреса, не приемаме изключването на тези наши другари и призоваваме общинските и районните организации да не се съобразяват с противоуставното решение на Конгреса“, се казва в декларацията, озаглавена „Защо напуснахме заседанието на Конгреса на БСП?“. 

„На 11 февруари 2023 г. БСП бе върната в отдавна отречените времена и практики на авторитаризма от 50-те години на XX век. В партията се възцари мракобесието и се издълба ново дъно в моралното падение“, заявяват подписалите се социалисти. Според тях ръководството се крепи на „обещанието“ да вкара БСП отново във властта. „Но след този Конгрес кой ще поиска да управлява с авторитарна, националистическа и антиевропейска партия с хора, близки до ръководството, обвинени в корупция“, питат те.

Заседанието на Конгреса бе белязано и от редица безпрецедентни нарушения на Устава, твърдят още подписалите декларацията и посочват „подмяна на делегати, подмяна на преброители, увеличен брой на членовете на Мандатната комисия и на Комисията по жалбите, за да се гарантира прокарването на всички решения на ръководството, налагане на цензура и изключване на микрофони, явни фалшификации и манипулации на гласуванията, както и недопускане на включване на точка за прекратяване мандата на председателя на партията“.

Те са категорични, че с такава „подготовка“ за предстоящите избори ръководството е сложило край на надеждите за разширяване на общественото доверие и ръст на изборните резултати.

„Битката за връщане към здравия разум, демократичните норми и другарския дух в нашата партия ще продължи! Онези делегати, които напуснаха омерзени заседанието на Конгреса, демонстрираха енергия и решимост за отпор на безпардонния авторитаризъм и своеволията“, се казва още в декларацията. Предстои да се съберем, за да обсъдим реалния дневен ред на обществото и бъдещето на лявата идея, заявяват още подписалите се.

ПРЕДИЗБОРНО

Кметът на Перник Станислав Владимиров, който напусна БСП, ще се яви на местните избори като кандидат. Аз ще водя моя град, ще се кандидатирам за кмет от партията на перничани, заяви в ефира на bTV Владимиров.

Той отхвърли като плод на политическа импотентност и злоба отправяните към него критики, че е любимият кмет на Бойко Борисов. Знаете каква криза ни сполетя, с кой трябваше да я решавам – с премиера на Румъния или на Сърбия ли, попита Владимиров. Той не отговори на въпроса дали ще се присъедини към новата политическа формация „Левицата“ и каза, че ще продължи да работи за Перник.