Социалните с проверка в дома на децата, оставени сами и спасени от пожар

Социални работници направиха проверка в дома на децата, оставени сами и спасени от пожар в събота.

Това се случва след репортаж за двете момчета – на 2 г. и 6 г., оставени от дядо си сами вкъщи, а съсед по чудо успява да ги изведе от огъня в апартамента.

Мъжът, който ги спаси от пламъците, разказа пред bTV, че момчетата често оставали без грижи.

„Много често съм виждал децата в това състояние, боси, а излизащите родители за мен са в неадекватно състояние, съжалявам че трябва да го кажа“, коментира той.

Днес правим нов опит да открием родителите на двете малки момчета. В жилището намираме доброволци да помагат в разчистването.

Иван Балабанов е приятел на семейството от години.

„Децата са добре гледани и обгрижвани, просто майката не се знае къде е, не я слуша главата. Ходят си на детска градина, гледат се от майка им и баща им, но майка им не се знае къде изчезна, дядото помага с каквото може“, казва Балабанов.

Децата са добре, бащата и по-малкото са при приятели, а по-голямото е на рожден ден, каза и дядото.

След пожара от отдел „Закрила на детето“ правят проверка. Позицията им е: „Веднага след инцидента е посетен дядото, установено е, че бащата и двете деца са при близки. Отказано е временно настаняване, имат подслон, твърдят, че до седмица ще приключат с ремонтните дейности. Утре сутринта бащата и дядото ще посетят социалната служба в „Люлин“, за да бъдат запознати със следващите конкретни действия: еднократна помощ при инцидентно възникнали нужди – 1578 лв., психологическа подкрепа за преодоляване на стреса от случилото се и предоставяне на неща от първа необходимост“.

Това не е първата им визита в семейството. Миналият септември Агенцията за социално подпомагане установява лоши битови условия, а родителите са предупредени, че ако не подобрят грижата, ще предприемат крайна мярка – децата да бъдат изведени.