Социалният министър предлага актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11%

Служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов ще предложи актуализацията на пенсиите от 1 юли да бъде с 11 процента на утрешното заседание на Надзорния съвет на НОИ. Това се казва в негова позиция в отговор на публични твърдения, че се подготвя по-ниско увеличение на пенсиите, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

Това е мое право и ще се възползвам от него, без да е необходимо някой да ме съветва, пише в позицията на служебния министър.

Осъвременяването на пенсиите с 11 процента е предвидено в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2024 г., гласуван от парламента, и е обезпечено с необходимите средства. „В този смисъл е озадачаващо да се експлоатира за други цели нормативно обоснован начин за повишаване на доходите на пенсионерите“, заявява министър Иванов.

 

Според Кодекса за социално осигуряване, пенсиите се увеличават по т.нар. „швейцарско правило“, но окончателното решение е на Надзорния съвет на НОИ. Това създава законодателна възможност пенсиите да бъдат осъвременени и с различен процент, въпреки че изчисленията на експертите на НОИ, които имат задължение да изчислят актуалните параметри – инфлация и нарастване на среден осигурителен доход, показват 10 процента.