Социолог: София ще има „син“ кмет

„Чисто политически кабинет в сегашната ситуация на противопоставяне не би имал реален шанс да бъде гласуван в НС, тряба да се търси компромисна формула“. Това заяви пред БНР Добромир Живков – управител на Социологическа агенция  „Маркет линкс“.

Намираме се в много тежка политическа ситуация на тежко противопоставяне, което оставя много малко възможности за постигане на компромис за кабинет, подчерта той. По думите му шансовете все повече се свиват.

„Политическите партии имат сблъсък на интереси. Този сблъсък ще продължи и през тази година. Дори да има редовен кабинет, той би бил с крайно ограничен времеви хоризонт.

Не се вижда в следващата година, дори бих казал 2 години, аз не мога да предположа, че ще стигнем до ситуация, в която ще имаме политическа стабилност, в която ще имаме поне някакъв устойчив кабинет за по-дълъг период напред във времето“, коментира Живков в интервю за предаването „Преди всички“.

Именно политическият конфликт между ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ ми дава основание да смятам, че възможността за съставяне на правителство с втория мандат е по скоро малко вероятна, каза Добромир Живков и добави:

„Очевидно трябва да се приеме, че управленска формула, макар и с всички уговорки, е участието на ГЕРБ и вероятно ДПС. ГЕРБ очевидно няма да подкрепи мандата на ПП. От друга страна аз очаквам това да направят и ДПС.

Знаем „Възраждане“ какви позиции заявява – там позицията е една и категорична – ако не е мандат на „Възраждане“, ние няма да подкрепим. Това затваря до голяма степен възможността да бъде успешно съставен и одобрен кабинет с втория мандат“.

По думите му двете възможни версии за трети мандат са за получаването му от „Български възход“ или „Демократична България“. Той коментира хипотезата трети мандат при ДБ и евентуална подкрепа от страна на ГЕРБ:

„Много зависи как ще бъде структурирана тази подкрепа. Ако ГЕРБ приемат очаквано от мен условие от страна на ДБ за подкрепа за конкретни политики без участие с кандидат-министри – тогава подкрепа от ГЕРБ би могла да бъде получена, без да се стигне до идеята, че това е някакъв вид коалиционно споразумение, което така или иначе не може да има понастоящем.

Мисля, че ГЕРБ са склонни, разбира се поставяйки някои техни условия. Мисля, че това не би донесло конкретни негативи, макар че не е изключено при следващ кабинет още в началото да се стигне до политически сблъсъци, които да повторят сценария от юни, от сваляне на последното редовно правителство“.

Според него не може да се изключва тройна коалиция между ДПС, ГЕРБ и БСП.

Има известна конкуренция в политическото пространство по отношение на позицията на балансьор, подчерта Добромир Живков. Според него в последната година ДПС изглеждат „изнервени“, защото са загубили тази важна за тях роля. По думите му партията търси своя път обратно към каквато и да било възможна властова конфигурация.

Живков смята обаче, че гражданското общество би реагирало остро на конфигурация ГЕРБ – ДПС и би дало твърде кратък кредит на доверие.

„Сякаш се поизчерпа ентусиазма за нов спасител в българската политика“, коментира той и каза, че е скептичен за това, че нов проект би успял да провокира мащабни трансформации.

„София и големите градове ще се държат значително по-различно този път, поради натрупаното социално-политическо напрежение. Резултатите в София ще доведат вероятно до първия по-сериозен тласък за промяна на политическия модел на управление“, прогнозира Живков по отношение на местните избори.

Според него в София е много вероятно да има „син кмет“. По думите му по подобен начин ще се развият сценариите в Пловдив и Варна, което ще промени политическата картина в страната.