СОЦИОЛОГИЯ: „Възраждане” застига ПП-ДБ, ГЕРБ е №1

Преди очакваната през март ротацията в правителството ГЕРБ запазва първото място като най-голямата партия в страната, получавайки дял от 24.8% сред гласуващите, следвана от “Продължаваме промяната” – “Демократична България“със 17.8%. Това показва проучване на социологическата агенция “Тренд“ по поръчка на “24 часа“

„Възраждане” застига „харвардци,” запазвайки третата си позиция с подкрепа от 14.6% от гласуващите. Четвърти по подкрепа е ДПС с 13.8%, а петото място остава за БСП (9,6%).

Шеста политическа сила в страната е ИТН, която запазва позицията си с малко над бариерата за влизане в парламента с 4.8%, което обаче е недостатъчно за осигуряване на място в Европейския парламент, където е необходим резултат над 5.88%.

При евентуални нови парламентарни избори 7% биха отбелязали опцията „Не подкрепям никого“.

Наблюдава се лек ръст в желанието за предсрочни парламентарни избори от 30% през ноември до 34% през януари. Все пак 42% от българите са на мнение, че предсрочен вот в момента не е необходим.

“Няма сериозно очакване за промяна, породена от предстоящата ротация на министър-председателя Николай Денков с Мария Габриел“, коментират авторите на проучването.

Според 56% от хората ротацията няма да промени съществено управлението на страната.

Почти идентични са дяловете на хората, които смятат, че управлението ще стане по-добро (15%) или обратното – по-лошо (16%).

Близо половината от българите (46%) признават, че не са запознати по същество с промените в конституцията, докато 17% изразяват одобрение към тях.

Подкрепа за промените декларират половината от избирателите на ГЕРБ и ПП-ДБ, както и около една пета от тези на ДПС. Общо 30% от участниците в проучването не одобряватконституционнитепромени.

Положителните оценки към основните институции в началото на новата година се стабилизират на ниските нива от края на 2023 г. Парламентът получава най-нисък дял положителни оценки – 15%, а правителството се ползва с подкрепата на 22%.

Симпатизантите на ПП-ДБ подкрепят плътно зад кабинета “Денков”, докато сред избирателите на ГЕРБ четирима от 10 души подкрепят правителството, но мнозинството от тях не споделят това мнение. Положително отношение към работата на правителството декларират и около една трета от симпатизантите на ДПС.

Няма съществена промяна и в оценката за работата на президента – 36% го оценяват положително, а отрицателно – 52%.