Социологията: Румен Радев смачка Бойко Борисов (ГРАФИКИ)

Всички лидери на парламентарно представените партии у нас губят доверие, но най-позитивно остава отношението „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“. Най-големи негативни пък са настроенията „Има такъв народ“, ДПС и „Възраждане“. Одобрението към Стефан Янев пък е по-голямо от това към Кирил Петков – 18 спрямо 16 процента.

Това сочат данните от национално проучване съвместно от bTV и „Маркет линкс“, проведено сред 1067 пълнолетни лица между 14 и 22 януари по методите на пряко лично интервю и онлайн анкета.

Одобрението към Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Христо Иванов е напълно равно сред избирателите – 14%, докато Слави Трифонов е с 8 на сто. И докато всички лидери губят доверие, с тенденция недоверието да е в по-висок процент, Бойко Борисов е успял да възстанови част от одобрението към него, показва още проучването на общественото мнение на избирателите.

Президентът Румен Радев, обаче, продължава да държи най-високия процент доверие – 39% (и недоверие 41%) като мачка убедително лидерът на хунтата Бойко Борисов, но за първи път спада с над 10%, сочат данните. Назначеният от него премиер Гълъб Донев пък се радва на 24% подкрепа, а недоверие към него изпитват 41 на сто.

Относно това колко хора ще излязат да заявят отношението си чрез вот, според проучването това ще направят 44%. Други 18% са заявили, че „по-скоро ще гласуват“, а 12 на сто от анкетираните не знаят. 8% са дали отговор „по-скоро не“, а 18% категорично са заявили, че няма да гласуват“ на петите парламентарни избори за последните две години.

Почти половината избиратели, или 47% от анкетираните, са категорични, че не искат коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС и „Български възход“. Останалите 20 на сто не знаят, а 33% са съгласни на коалиция между въпросните партии.