Софийските прокурори застанаха зад Иван Гешев

Ние, прокурори от Апелативна прокуратура – София, изразяваме своето несъгласие с публикуваното на 12.05.2023 г. „Становище на прокурори от района на Апелативна прокуратура – София“, с което се подкрепя искането на шестима от членовете на Висшия съдебен съвет за предсрочно освобождаване от длъжност на главния прокурор Иван Гешев. Това се посочва в ново становище, публикувано на сайта на Апелативната прокуратура.

В него се твърди, че първото становище е изготвено, без да е провеждано събрание, на което прокурорите да изразят мнението си.

На 15 май главният прокурор Иван Гешев заяви, че е получил съобщение на телефона от административен ръководител в Апелативна прокуратура – София: „Много съжалявам за това, което направих днес. Съжалявам“. По телефона прокурорът му казал, че съжалява за становището, което директорът на НСлС Борислав Сарафов го е накарал да го пусне. Обяснил на Гешев, че никой прокурор не е запознат със становището, било пуснато само от него.

„Ние сме единни и ще продължим да работим в името на справедливостта и върховенството на правото. Прокурорската професия е достойна за уважение, защото въпреки сериозните и повсеместни атаки напоследък, българските прокурори ще продължават да отстояват държавността и да защитават интересите на гражданите“, заявяват прокурори от Апелативна прокуратура – София.