Софийският „Гоце Делчев” става „зелена зона“

Да се въведе ли платена зона за паркиране в кв. „Гоце Делчев“ в София? Кметът на район „Триадица“ Димитър Божилов насрочи на 16 януари обществено обсъждане на предложението за зелена зона между бул. „България“, бул. „Гоце Делчев“, бул. „П.Ю. Тодоров“, Перловската река (вкл. бл.261), бул. „Тодор Каблешков“. В съседния квартал „Иван Вазов“ платеното паркиране действа от 2020 г.

Представянето на проекта ще се проведе в 104 ОУ „Захари Стоянов“ на 16 януари от 18.30 ч. Заинтересованите лица могат да подават писмени становища, мнения и предложения по проекта, адресирани до кмета на район „Триадица“ чрез деловодството на ул. „Алабин“ № 54, ет. 1 или се изпращат на адрес на електронна поща: triaditza@triaditza.org до 15 февруари.

Кметът Божилов коментира, че идеята за въвеждане на зелена зона в „Гоце Делчев“ все още е в етап на предложение и че от жителите на квартала зависи дали тя ще се реализира.

Проектът за въвеждане на платено паркиране запазва наличните паркоместа без тези, които са в зелени площи. „Последните ще се озеленят или ще се включат в последствие в зоната като облагородени кални точки (пример – локациите по ул.“Георги Измирлиев“). Използван е линеен метод за маркиране на местата. Това означава, че няма конкретен брой, а се придържаме към фактическата обстановка.

Този метод бе въведен успешно в кв. „Иван Вазов“, допълни кметът Божилов, цитиран от „Сега“. „Целият квартал ще бъде една подзона, което означава, че с платена електронна винетка живеещите ще могат да паркират навсякъде в кв. „Гоце Делчев“. Ще се прилага механизмът за инвестиране на 30% от събраните приходи от подзоната за облагородяване или обособяване на паркинги. Този механизъм се прилага ефективно от района и ЦГМ вече две години в кв. „Иван Вазов“, пише Божилов.

Заключителното обсъждане на проекта за зелена зона ще е на 27 февруари. В него ще участват граждани и организации, представили писмени становища, мнения и предложения, екипът, разработил проекта, както и представители на Дирекция „Управление и анализ на трафика“ към Столичната община и Центъра за градска мобилност.