Софийско под пода, Мездра бедства

Частично бедствено положение е обявено от 20 ч. в петък (16 юни) за селата Лютидол, Ребърково, Крапец и Боденец в община Мездра. Това съобщи кметът на общината Иван Аспарухов в профила си във фейсбук.

Добави, че вчера регулярно са били източени до 10% от обемите на вецовете по поречието на река Искър.

„Дано не се наложи залпово изпускане на яз. Искър – силно се надявам. Иначе ще се повторят наводненията от 2005 – 2006 г. Засега нивото се следи постоянно и имаме информация по цялото поречие“, уверява Аспарухов.

Оранжев код за обилни валежи в половин България

За събота (17 юни) отново е обявен жълт код за валежи за областите Плевен, Русе, Търговище, Сливен, Хасково и Кърджали. Оранжев код е в сила за Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, София – град, София – област, Пловдив, Стара Загора, Смолян, Пазарджик, Благоевград, Кюстендил и Перник.

Наводнения в Софийска община

Тази нощ в София аварийните екипи на Столична община са отработили 14 сигнала за наводнения, основно от „Нови Искър“ – Кътина, Подгумер, Гниляне и кв.“Изгрев“, съобщиха от Столичната община.

В момента екипите на аварийната дирекция, Столичен инспекторат и пожарната продължават работа по отводняване в район „Нови Искър“, където валежите тази нощ бяха най-интензивни.

В кв. „Изгрев“ в Нови Искър заради завиряване е затворен пътя под моста на завод „Зебра“ и пътя за психиатричната болница.