„София е в аварийно състояние“: Срещата в СОС пак не роди нищо

Според Таков градът е в аварийно състояние

Няма напредък в разговорите за консенсус за председател на СОС, обяви лидерът на столичните социалисти Иван Таков след среща с ПП-ДБ-СС и кмета Васил Терзиев. На разговорите присъстваха Карлос Контрера от ВМРО и проф. Вили Лилков от „Синя София“.

Според Таков градът е в аварийно състояние.

„Недоверието е много голямо за намиране на пресечни точки с най-голямата група в СОС. Видно е неумението за търсене на политически консенсус в Общинския съвет, тъй като на днешната среща общо взето форматът не се промени, не е намерен по-широк консенсус да се търсят варианти за разрешаване на ситуацията в СОС“, каза още Таков.

Борис Бонев подчерта, че е опитимист, защото се върви в правилната посока – сяда се на масата и се водят разговори.

Положително е, че и БСП се присъединиха към разговорите и общо е мнението, че на 25 януари трябва да намерим решение, заяви проф. Лилков. Временен председател до приемане на бюджета ще даде време на политическите сили да продължат преговорите за евентуално съставяне на коалиционно мнозинство, което да поеме управлението на столицата“, обясни той.

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера също изтъкна като положително, че разговорите продължават, защото „можеше да се случи обратното“. „Категорично не изключвам никоя от политическите групи от разговорите и отново ще поканим колегите от ГЕРБ и от „Възраждане“. Надяваме се четвъртък или петък да имаме отново среща, на която кметът Терзиев пое ангажимент да запознае в общи линии общинските съветници с разчетите и предвижданията на бюджета, което ще бъде изключително полезно“, смята той.

Вариантът с ротация на председателя на съвета отпадна окончателно, той предвиждаше на поста първо да е Вили Лилков до април, после Иван Таков или Диана Тонова от БСП – до август и накрая Борис Бонев, всеки по три месеца. Това предложение на ПП-ДБ-СС не срещна подкрупа от другите групи в СОС.