София пред избори? Васил Терзиев си назначи 9 заместници (ИКОНОГРАФИКА)

IT експерти, мениджър в „Амазон” и дори ракиджия влязоха в екипа на столичния кмет Васил Терзиев, който се готви да управлява, въпреки че ситуацията върви към предсрочни избори. Повечето замове идват от частния бизнес и от различните политически формации в коалицията зад кмета.

Той вече има пълен комплект заместници – деветима, а за назначаването им му бяха нужни повече от два месеца и половина.

Замовете на Терзиев са 9-има, защото толкова имаше и Йорданка Фандъкова

Докато СОС не заработи, не може да се гласува нова структура. (Виж кой кой е в инфографиката.)

Иначе се очаква арх. Любо Георгиев да е 10-ият – зам.-кмет в направление “Градско планиране и развитие” , а под шапката му да бъде направление “Архитектура и градоустройство”.

Твърде вероятно е да има и зам.-кмет по сигурността. От втория си мандат Фандъкова лично отговаряше за общинската полиция, звеното за реакции при кризи, доброволното формирование към общината, видеонаблюдението.

Последен (засега) в отбора на Терзиев влезе Илиян Павлов и от няколко дни отговаря за транспорта. Той е част от екипа на “Спаси София”. Постът му беше вакантен два месеца и половина, а това породи спекулации, че е възможно да се пази за лидера на формацията Борис Бонев, ако не успее да оглави Столичния общински съвет. По професия е инженер, бил е предприемач и е участвал в създаването на редица транспортни проекти.

Има и собствена марка ракия от фурми, за чието производство създал стартъп.

За парите и за здравето на софиянци отговаря Иван Василев. Той е един от основателите на Българската стартъп асоциация (BESCO), както и на дигиталния кооператив Comrade, който разработва проект, свързан с изкуствен интелект и блокчейн. Той обаче не бе първия избор на Терзиев. Още в края на ноември кметът посочи за ресор финанси Гергана Москова, която е работила и в Българската банка за развитие. Две седмици по-късно стана ясно, че няма да е тя, а Василев, но не казаха защо.

Той е един от 3-мата заместници с име Иван. Адашът му Матов отговаря за строителството, от квотата на “Да, България” е. А Иван Гойчев е с ресор дигитализация. Бил е мениджър в “Амазон” и строителния гигант “КоБилдър”.

На три жени с опит в администрацията се е доверил още Терзиев. Надежда Бачева, бивш зам.-кмет в “Слатина”, е по социалните услуги. Съветвала е министъра на електронното управление. А зам.-кметът по културата Яна Генова – културния министър. Надежда Бобчева от “Зеленото движение” (част от ДБ) за екологията пък е първото назначение на Терзиев. Била е общински съветник от БСП в Силистра и зам.-кмет на район “Оборище”.

 

В първите ѝ дни започна проверката на Завода за боклук и шефът му бе отстранен. Сега Бобчева трябва да стабилизира предприятието, за да няма нова криза с боклука. И да подготви новите договори с фирмите за почистване, които започват да изтичат от догодина. Още на 14 ноември беше сменен и шефът на Столичния инспекторат – Ивайло Иванов, с Николай Неделков от „Спаси София“.

Кадър на „Промяната“ пък е заместник-кметът за европейските политики и туризма Никола Барбутов.

В администрацията има още един Никола – Лютов. Заради фамилията веднага тръгна фалшивата новина, че е внук на прокурора от възродителния процес Костадин Лютов, наложи се от „Московска“ да опровергават. Той обеща да създаде антикорупционно звено в общината.

Терзиев запази секретаря на общината и шеф на администрацията Венера Милова

А за да стимулира работата на екипа, обмисля вдигане на заплатите. Сега заместниците му вземат процент от заплатата на Терзиев, която за декември е била около 2200 лв.

В районите възнагражденията са спрямо големината им. В най-малките – „Изгрев“, „Оборище“, „Студентски“, „Банкя“, са 75% от кметското, или 2324,22 лв. Кметове на райони като „Красно село“, „Средец“, „Витоша“, „Овча купел“ са с по 2479 лв. заплата (80%), а на най-големите – „Младост“ и „Люлин“ – по 2634 (85%).

„Ако искаме достойни хора да управляват качествено тези 2,5 млрд. лв. бюджет и още милиарди в общинските предприятия, трябва да се преосмисли концепцията за това колко им плащаме“, обяви Терзиев преди дни. Защото „не искаме да вземат решения под влиянието на външни интереси, а не според това кое е най-добро за гражданите“. Самият той ще продължи да си дарява заплата. Първата даде за храна на дете с малнутриция – 1466,97 лв. за приблизително половин месец на поста. Декемврийската в размер на 3098,96 лева подели между асоциациите „Детско сърце“ и „Муковисцидоза“.

Общинските съветници обаче още не са взели заплати

За близо три месеца те се събраха 7 пъти, но се водят в първо заседание. Ваня Григорова дори се оплака, че трудно се справя с ипотеката си.

За да вземат заплати, те трябва да са подписани от избран шеф на СОС. Още през ноември сме спрели възнагражденията им, обясни зам.-кметът по финансите Василев. И ги призова, когато им бъдат разписани, да дарят тези за месеците, в които реално не работиха.