София спечели: Връщат картата за една линия

Картата за пътуване по една линия в столичния градски транспорт ще се върне. Този вид документи бяха премахнати на 1 януари, когато влезе новата тарифна политика.

Тя беше съпроводена от много критики. Столичани започна подписка за връщането на карата за една линия. Имаше оплаквания за валидирането на системата. Освен това родителите се оплакаха, че реално при част от ученическите карти има поскъпване.

Преди стана ясно, че глобата от 3 лв. за невалидиран превозен документ също ще отпадне.

И двете промени ще станат факт най-рано след месец, а причината е че предложенията трябва да бъдат качени за обществено обсъждане.

Каня комитета от общински съветници, които са автори на тарифната политика, включително на идеята за отпадане на картата за една линия на заседание, за да преразгледат своето решение. Предлагам да върнем картата за една линия. Очевидно е, че за част от гражданите, които ползват тези превозни документи, решението създаде затруднения, каза шефът на Столичният общински съвет Георги Георгиев. 

Той обясни, че общински съветници, които са подписали под новите правила се извъртат през последните дни. „Предложението за отпадането на картата е подписано от общински съветници, единодушно, членове на този комитет от всички политически групи- както колегите Зарков и Прошков (и двамата от ГЕРБ- б.а.),така и Калоян Паргов и Альоша Даков от БСП, имаме подпис на Симеон Ставрев (ДБ), най-гласовитият и радетел за градски транспорт – Борис Бонев също е радетел на тази идея“, каза още Георгиев. Той очаква от комитета спешно да вземе такова решение.

„Очевидно е решението на гражданите – 36 000 от тях бяха лишени от правото да избират сами дали да ползват годишната или месечната карта. Това трябва да бъде поправено“, каза още Георгиев. За първите 11 дни са купени 350 хил. електронни билети.