Така е изглеждал мемориалът преди бомбардировките през Втората световна война

София възстановява военния мемориал пред НДК, сринат от САЩ

Столична община ще направи втори опит да възстанови пред НДК Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк през войните от 1912 до 1918 г. на мястото на демонтирания паметник „1300 години България“. Главният архитект Здравко Здравков е обявил конкурс за изготването на работен инвестиционен проект, който да предложи най-доброто решение за възстановяване на паметника и за неговото осветяване през нощта. Архитектите трябва да предложат и подходящо решение за отдаване на почит, включително и за полагане на венци.

„Всяко предложение следва да доказва, че при реализацията си реално ще повиши качеството на обитаване на парковото пространство, без да препятства и изменя характера на ежедневно извършваните дейности на територията на парка“, пише в заданието. Спечелилият конкурса ще получи награда от 30 000 лв., вторият– 10 000 лева, а третият – 5000 лв. Документи за участие в надпреварата могат да се подават почти до края на януари 2024 г. Победителят може да получи и още 100 000 лв. за изработката на работен проект и авторски надзор при изграждането на мемориала.

През 2023 г. отиващият си Столичен общински съвет одобри искане за пълното възстановяване на мемориала, като идеята на вносителите бе средствата да се събират с дарения. През 2017 г. на мястото вече бе върнат бронзовият лъв, който е бил част от монумента. На него са изписани имената на около 3 000 войници, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война. През 2018 г. бе обявен предишният архитектурен конкурс за връщането на целия паметник, след който обаче не бе излъчен победител.

В оригиналния си вид мемориалът е бил във формата на буквата „П“, като всяка от стените е с размери около 20 м дължина и 10-11 м височина (виж снимките долу). Центърът на композицията е бил стоящият и вече възстановен лъв. Паметникът е открит на 28 октомври 1934 г. от цар Борис III.

Разрушаването на паметника продължава няколко десетилетия и преминава през три етапа, припомня БТА. Съюзническата бомбардировка над София на 10 януари 1944 г. от самолети на САЩ нанася тежки щети в района на пехотните казарми. Разрушена е дясната мемориална стена на монумента и частично е засегната централната, а оцелява само лявата част на монумента.

Оцелелите плочи са демонтирани през втората половина на 60-те години на ХХ в. при строителството на модна къща „Лада“, а при изграждането на НДК през 1980 г. паметникът е напълно премахнат. Запазените плочи (около 180) са предадени за съхранение в Националния военноисторически музей.

10 януари 1944 г. Около 12 часа 40 самолета бомбардират гр. Скопие, хвърлени са 180 бомби, убити са 12 и ранени са 16 души (според други данни убитите са 100).[42] Следва удар върху на София. Това е първата съвместна дневно-нощна атака, при което английската авиация атакува през нощта, а американската, която има по-добро изтребително прикритие – през деня.

Дневната е извършена от 330 американски самолета. Градът е атакуван от два американски бомбардировъчни полка Б-24 и Б-17 „Флаинг Фортес“ – около 220 бомбардировача и 110 изтребителя „Лайтнинг“. Бомбардировката е извършена към 13:00 часа когато атакуват бомбардировачите, т. нар. „Летящи крепости“. Потвърдено е участието на 143 B-17 Flying Fortress, 37 B-24 Liberator) и 110 изтребителя P-38 Lightning.