София затрупана, квартали без ток заради снега

След близо 15 часа интензивни снеговалежи валежи, придружени с усилване на вятъра, работата на екипите по почистване на снега в София не е спирала през цялата нощ и продължава през деня. Към 10 ч.в неделя няма информация за закъсали автомобили или бедстващи хора в столицата. Снежната покривка към 6 сутринта беше между 25 и 35 см, по данни на НИМХ.

На територията на всички 24 района на Столична община са извършени няколко обработки с разпръскване на смеси срещу заледяване и избутване на снежна маса, съобщиха от Столична община. Общо 130 снегопочистващи машини на фирмите, ангажирани с дейността, са обработили трасетата на градския транспорт, стръмни участъци и мостове, както и основни улици в районите и частично вътрешно-квартални улици. Обработени са и общински пътища и Южната дъга на Околовръстен път. На места са извършени и по 4 обработки. Работата продължава.

„Правим всичко необходимо, за да осигуряваме проходимостта в града и цялата налична техника е ангажирана с почистването на снега“, заяви столичният кмет Васил Терзиев. Той благодари на „хората от всички служби на Столичната община, които през цялата нощ и до този момент не спират работа и продължават да почистват снега, да отстраняват паднали дървета и да реагират на стотици сигнали“.

Постъпили са над 1000 сигнала за паднали клони и дървета, някои от които затрудняват или блокират движението по пътните платна, информира кметът на фейсбук страницата си:

„Към този час аварийните екипи са почистили повече от 150 паднали клони и дървета, които създават затруднения при придвижването, а сигналите за тях са над 1000. Тази сутрин разпоредих на екипи и от други общински предприятия да се включат в решаването на проблема с падналите дървета.“

Градският транспорт се движи при зимни условия. Почистват се прилежащите площи на спирките на градския транспорт. Затруднено е движението по трамвайна линия 10 поради паднали дървета, като същата се движи от кв. „Иван Вазов“ до ж.к. „Връбница“. По трасето на линии 20 и 22 са пуснати заместващи автобуси. Поради липса на напрежение в контактно-кабелната мрежа трамваите от линии 7 и 27 достигат до кв. „Иван Вазов“. Поради паднали дървета е затруднено е движението и на автобусите от линии 3 и 7 до селата Плана и Пасарел.

В планината Витоша поради обилен снеговалеж временно се затварят за движение пътищата от Драгалевци към хижа „Алеко“ и „Бояна“ – местност Златни мостове.

Кметът Терзиев очаква към 10:00 часа движението да бъде възстановено за автомобили с вериги

Към момента няма данни за спряно топлоснабдяване в райони на София.

По данни на „Електрохолд“ има прекъсвания на електрозахранването в отделни части на районите Витоша, Панчарево, Кремиковци, Лозенец, Нови Искър, Студентски, Банкя. Аварийните екипи на дружеството работят за отстраняване на авариите.

Техниката и екипите, ангажирани със снегопочистването, са на терен и продължават работа. Очаква се понижение на температурите и усилване на вятъра. Според прогнозите на НИМХ за днес е обявен жълт код за силен вятър.

Напомняме на водачите да карат със съобразена скорост и внимателно, както и с автомобили оборудвани за движение при зимни условия, призоваха от Столична община.

Кметът Васил Терзиев призова „всички граждани да бъдат внимателни при излизане навън заради силния вятър, а собствениците на жилищни имоти и търговски обекти да почистват съвестно тротоарите пред тях.“

Работата по възстановяване на тока е затруднена

Заради мокрия сняг е усложнена обстановката в Западна България, съобщиха от Електроразпределителни мрежи Запад (ЕРМ Запад).

Метеорологичната обстановка на територията на Западна България през нощта продължи да се усложнява. Регистрирани са редица аварии по електропроводи средно и ниско напрежение в резултат на тежкия сняг и силния вятър. Множеството паднали дървета и клони скъсаха проводници, счупиха изолатори и събориха стълбове.

Мощният циклон и обилният снеговалеж причиниха изключвания по редица въздушни електропроводи в Западна България.

Поради аварии на захранващи електропроводи високо напрежение към 8:30 часа сутринта без захранване са 7 подстанции, част от електропреносната мрежа.

ЕРМ Запад мобилизира 300 аварийни екипа, които са снабдени с необходимата техника и оборудване за работа при тежки зимни условия. Работата им продължи през цялата нощ. Тя е затруднена от паднали дървета и непроходими пътища.

Дружеството съобщи, че формира кризисен щаб, който наблюдава обстановката и пренасочва аварийните екипи там, където има необходимост.