СОС избира кмет на „Красно село“ след изританата Росина Станиславова от ДБ

Изборът на кмет на район „Красно село“ е отново в програмата на днешното заседание на Столичния общински съвет (СОС). Дневният ред е публикуван на сайта на СОС.

След като на няколко заседания общинските съветници спориха и не постигнаха консенсус по предложенията за избор на кмет на района, днес те ще направят пореден опит.

Спор в СОС по темата предизвика въпросът дали новият кмет на район „Красно село“ да бъде избран между заместниците на досегашния кмет Росина Станиславова от ДБ или законът позволява на поста да бъде избран общински съветник.

Според групите на БСП и на „Демократична България“ няма пречка кмет на района да стане общински съветник. Според ГЕРБ-СДС законът е много ясен и казва, че новият кмет трябва да се избере измежду заместник-кметовете на района.

Изборът на нов кмет на „Красно село“ се налага поради предсрочно прекратяване на пълномощията на избрания кмет на района на основание чл. 42, ал. 7 от Закона за местното самоуправление и местната администрация.

На 1 март т.г. Общинската избирателна комисия – Столична община прекрати предсрочно пълномощията на Росина Станиславова като кмет на район „Красно село“, след като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи конфликт на интереси.

Върховният административен съд потвърди решението на комисията след съдебно обжалване на синята Станиславова.