SpaceX изгражда мрежа от шпионски спътници за $1.8 млрд.

Договорът демонстрира задълбочаването на връзките между космическата компания на милиардера Илон Мъск и агенциите за национална сигурност на САЩ

Американската компания SpaceX изгражда мрежа от стотици шпионски спътници по класифициран договор с американска разузнавателна агенция, съобщава Reuters, цитирайки анонимни източници, близки со програмата.

Договорът демонстрира задълбочаването на връзките между космическата компания на милиардера Илон Мъск и агенциите за национална сигурност.

Мрежата се изгражда от бизнес подразделението Starshield на SpaceX по договор за 1.8 милиарда долара, подписан през 2021 г. с Националната служба за разузнаване (NRO).

Плановете показват степента на участие на SpaceX в американското разузнаване и военни проекти и илюстрират по-задълбочените инвестиции на Пентагона в огромни сателитни системи в ниска околоземна орбита, насочени към подкрепа на сухопътните сили.

Програмата значително ще подобри способността на правителството и военните на САЩ бързо да откриват потенциални цели почти навсякъде по земното кълбо.

Договорът сигнализира за нарастващото доверие от страна на разузнавателните служби към компанията, чийто собственик публично критикува администрацията на Байдън и предизвика полемика. В същото време програмата на Starshield отваря „нова глава“ в използването на сателитната свързаност Starlink във войната в Украйна, казват още източниците.

NRO публикува изавление, в което потвърждава мисията си да разработи сложна сателитна система и да засили партньорствата си с други правителствени агенции, компании, изследователски институции и нации, но за момента не коментира степента на участие на SpaceX в проекта. От компанията също няма официален коментар.

Сателитите могат да проследяват цели на земята и да споделят тези данни с разузнавателните и военните служби на САЩ. Това би позволило на американското правителство бързо да заснема непрекъснати изображения на дейности на почти всяко място по света, подпомагайки разузнаването и военните операции.

Около 12 прототипа са били изстреляни от 2020 г. насам, наред с други сателити на ракетите Falcon 9 на SpaceX, твърдят източниците на Reuters.

Пентагонът вече е един от големите клиенти на SpaceX, която използва своите ракети Falcon 9 за изстрелване на военни товари в космоса. Първият прототип на сателит на Starshield, изстрелян през 2020 г., е част от отделен договор на стойност около 200 милиона долара, който е помогнал на SpaceX да се позиционира за последващата програма от 1.8 милиарда долара.

Планираната мрежа Starshield е отделна от Starlink – нарастващото сателитно „съзвездие“ на SpaceX за широколентов интернет достъп, което има около 5500 сателита в космоса, за да осигури почти глобален интернет на потребители, компании и правителствени агенции.

Класифицираната констелация от шпионски спътници представлява една от най-търсените възможности на правителството на САЩ в космоса, защото е проектирана да предлага най-постоянното, всеобхватно и бързо покритие на дейностите на Земята.
„Никой не може да се скрие“, казва един от източниците по повод потенциалните възможности на системата.