Спецчасти и жандармерия спряха мешере в Горна Оряховица

То е трябвало да се състои в Горна Оряховица, но разрастването на конфликта е било предотвратено

Незабавни действия на спецчасти, полиция и жандармерия са предотвратили организирано мешере между две фамилии от Горна Оряховица и Русе.

То е трябвало да се състои в Горна Оряховица, но разрастването на конфликта е било предотвратено, предаде агенция „Фокус“.

Сигнал за планираното в кв. „Калтинец“ мешере е получен днес по обяд в полицията. Незабавно сигналът е бил отнесен към Областната дирекция във Велико Търново.

Органите на реда са разположили постове от полиция, жандармерия и специализираните полицейски части, служители на районното управление и на съседните структури на областната дирекция на входа на Горна Оряховица. В резултат на това насочилите се към Горна Оряховица над 30 автомобила от Русе не са били допуснати да влязат в града и е предотвратено разрастване на евентуален сериозен конфликт.

В автомобилите е имало около 50-ина души. Те са отведени в полицейското управление за даване на сведения, съставени са им предупредителни протоколи.

Жителите от Горна Оряховица, участвали в разпрата, които също ще бъдат разпитани. У един от тях е намерен и иззет автомат. Притежателят му е задържан за 24 часа. По случая е образувана преписка. Организирано е полицейско присъствие в проблемните квартали на Горна Оряховица до отпадане на необходимостта.

Мешерето е традиционна правораздавателна практика в някои ромски общности. Състои се от членове на общността и представлява своеобразен трибунал, свикан по конкретен повод.