Специално нареждане към украинските длъжностни лица да се въздържат от псувни

На украинските официални лица е било наредено да спрат да използват нецензурни изрази в изявленията си, тъй като стресът от близо двегодишната руска инвазия се увеличава, съобщиха днес две правителствени агенции.

Нападението на Москва е довело до смъртта на десетки хиляди души, унищожило е обширни територии и е довело до разселването на милиони хора, а много украинци редовно осмиват руския президент Владимир Путин и неговите сили чрез вулгарен език, предаде Ройтерс.

Националната агенция за борба с корупцията написа публикация в Telegram, че понякога получава оплаквания от длъжностни лица, които ругаят в социалните медии или по време на публични изяви. Националната агенция за борба с корупцията и Агенцията за държавна служба на Украйна направиха съвместно изявление, в което призоваха длъжностните лица да спазват официално разписаните кодекси за поведение.

„Длъжностните лица – от министри до кметове – трябва да се въздържат (включително в извънработно време) от разпространяване на информация, по-специално от публикуване на коментари в сайтове и социални мрежи, които биха могли да навредят на репутацията на държавните органи“, инструктираха от Националната агенция за борба с корупцията.

Агенциите предложиха вулгарният език да се ограничи до частна обстановка и само до определени „критични“ ситуации, „като например серия от сирени за въздушно нападение или опити на държавата агресор да внуши фалшиви твърдения“, става ясно от съобщението, публикувано в социалната мрежа.