Спецполицаи обезвредиха „терористи“ в центъра на София

Симулация на терористична атака, при която нападатели с бус стрелят по хора пред „Александър Невски“ – това е част от учението на МВР, проведено снощи в София. Целта му е да се тестват готовността и подготовката на органите за управление и силите за реагиране на национално и териториално ниво.

То трябваше да се проведе на 31 януари, но беше отменено заради убийството на Мартин Божанов.

В учението участват близо 200 души от различни структури на министерствата на вътрешните работи, отбраната и здравеопазването, заедно с екипи на ДАНС, НСО, прокуратурата, Столичната община и БЧК.

В рамките на тренировката бяха проиграни различни елементи от плановете за действия при извънредни ситуации на ангажираните ведомства.

Според сценария на учението микробус се вряза в тълпа от хора на централен площад. В микробуса има трима нападатели, като по събралите се на площада бе открита стрелба. За минути нападателите успяха да избягат, а минути по-късно на място пристигнаха и първите екипи на полицията и Спешна помощ.

В същото време, отново по сценария на учението, започна и издирването на извършителите на симулирания терористичен акт.

Вътрешният министър Калин Стоянов обясни, че на територията на столицата се извършват две обучения, като едното е антитерористично учение на МВР със заповед на премиера Николай Денков.

„Органите на реда тестваха плановете за реагиране при извънредна ситуация в реална среда. Целта е да се провери времето на реакция на службите. В следващите дни ще направим задълбочен анализ“, допълни той.

От вътрешното министерство предупредиха, че са възможни известни затруднения в придвижването в района около храм-паметника „Св. Александър Невски“, около Софийския университет „Свети Климент Охридстки“ и по улица „Цар Шишман“, както и да има придвижване на специализирана техника.

 

Снимка: БТА