Спецполицаи с автомати пазят хората в Бургас, внимават за терористи

Апелът към гражданите е да приемат нормално, че служителите на реда ще бъдат край тях

Спецполицаи с автомати охраняват центъра на Бургас в навечерието на празниците. Въоръжените патрули са разположени край коледните базари и местата, където се струпват повече хора.

На централния площад в Бургас е изградено коледно градче, има и сцена, на която всяка вечер има концерти на открито. Екипите патрулират и около големите търговски центрове, моловете, жп гарата и автогарата.

Комисар Марин Димитров, началник на „Охранителна полиция“ в Бургас, коментира е ефира на bTV, че във връзка с предстоящите празници са предприети редица правоохранителни мерки за гарантиране на сигурността на гражданите и опазването на обществения ред. Като част от тези мерки за поредна година е и антитерористично патрулиране. То се осъществява от служители на специализираните звена на полицията и жандармерията в Бургас.

 

„Задачите, които изпълняват тези служители са изцяло насочени по противодействие на тероризма. Приоритетно ще патрулират на места, на които има голямо събиране на хора“, посочи комисар Димитров.

 

Екипите ще следят за грубо нарушение на обществения ред с висока степен на риск и за всеки един сигнал за терористична заплаха, сред които изоставени пакети и багажи, ще се осигури и противодействие за заплаха за обири на инкасо автомобили.

 

„Апелът към гражданите е да приемат нормално, че служителите ще бъдат край тях. Много страни в Европа и света също предприемат подобно патрулиране, работим с осем екипа. Използваме и смесени екипи, в които са обучените животни за откриване на взривни вещества“, коментира комисар Димитров.