мобилен телефон
мобилен телефон

Спират мобилните телефони в училище

Радиацията от безжичната интернет връзка влияела на мозъка на подрастващите

Мобилните телефони и безжичната интернет връзка представляват риск за човешкото здраве и трябва да бъдат забранени в училищата. Това сочи доклад на комисия към Съвета на Европа. В документа се отбелязва, че трябва да бъдат взети незабавни мерки, тъй като тези технологии имат потенциално вредно влияние върху хората. Комисията е изразила опасение, че електромагнитната радиация, излъчвана от безжичните устройства, може да причини рак и да повлияе на развиващия се мозък.

47 държави членуват в Съвета на Европа. Базираната в Страсбург организация не може да налага волята си на правителствата, но има огромно влияние.

В случая комисията към Съвета на Европа препоръчва: определяне на прагове за нивата на дългосрочното излагане на микровълни от типа на тези, излъчвани от мобилните телефони; въвеждане на ясно етикетиране на продуктите, посочващо, че електромагнитните полета могат да бъдат вредни; забрана на мобилните телефони и безжичния интернет в училищата; стартиране на информационни кампании, насочени към деца, за рисковете за човешкото здраве; провеждане на изследвания за по-малко опасни видове антени и мобилни телефони.

В разрез с опасенията за вредата от телефоните управляващото парламентарно мнозинство в България преди дни отхвърли идеята на Синята коалиция антените на мобилните оператори да са на не по-малко от 400 м от детските градини.