Според изтекли документи германските здравни власти са знаели, че локдауните ще са по-вредни от самия вирус

Агенцията за обществено здраве на Германия е знаела, че локдауните по време на пандемията от Ковид могат да причинят повече щети от самия вирус още през декември 2020 г. и че мандатите за маските не са подкрепени с доказателства. Това показват вътрешни документи, скрити от германските власти.

Журналисти спечелиха дълга съдебна битка с Института „Роберт Кох“ (RKI), германската агенция за обществено здраве, и съдът я задължи да публикува документи по искането за обществена информация.

Протоколите показват, че германските изследователи от института за обществено здраве RKI са знаели за вредите от локдауните предварително. Във вътрешната си кореспонденция те изрично предупреждават, че техния анализ на локдауните в Африка показва „очаквано увеличение на детската смъртност“.

„Последиците от локдауните са отчасти по-тежки от самия вирус“, се казва в доклад от декември 2020 г., като друг документ от октомври 2020 г. предполага, че няма доказателства в подкрепа на това, че медицинските маски FFP2 могат да предотвратят разпространението на Ковид.

Тези констатациите никога не бяха оповестени публично, въпреки че изследователите ясно се застъпват за публично оповестяване на техните изследвания в протоколите от срещите им. Въпреки това германското правителство избра да наложи локдауни, срещу които предупреждават собствените му изследователи.

Разкритията идват след двегодишна съдебна битка между RKI и германското списание Multipolar, което спечели съдебното дело за публикуване на документите, макар че те са силно редактирани от здравната агенция.

Multipolar предяви друг съдебен иск в опит да осигури пълен достъп до нередактираните документи, които RKI и германското правителство избраха да не споделят с обществеността.

Скандалът заплашва да има последици за германското правителство, като вицепрезидентът на Бундестага Волфганг Кубицки заяви пред германските медии: „Протоколите на кризисния екип на RKI, някои от които вече са публикувани, пораждат значителни съмнения дали политическите мерки за справяне с пандемията наистина са предприети на научна основа“.

Той също така призова федералния министър на здравеопазването на Германия Карл Лаутербах да представи всички протоколи на обществеността без редакции, за да се създаде пълна прозрачност за вътрешните дискусии и основата за решения.

„Ако Карл Лаутербах не последва молбата ми, като парламентарист ще работя, за да го убедя да направи това разкритие, за да може най-накрая искането [за достъп до информация]да бъде удовлетворено“, каза вицепрезидентът на Бундестага.