Сръбски запалянковци побъркаха Скопие: Македонците са българи!

Македонското министерство на външните работи е осъдило пред сръбското външно министерство „провокативните обиди и лозунги, демонстрирани по време на хандбалния мач между „Партизан” и  „Вардар” в Белград от страна на феновете на „Партизан”, пише в съобщение на МВнР в Скопие, цитирано от БТА.

„Освен че бяха нарушени принципите на честно и спортменско поведение,  дълбоко наранено беше достойнството на Република Северна Македония и нейните граждани”, пише македонското ведомство.

Чрез своя посланик в Северна Македония Сърбия е изразила  съжаление и се е разграничила „от тези изолирани случаи на лица, които по никакъв начин не отразяват позициите на официален Белград, нито са в духа на взаимните ангажименти за укрепване на цялостните двустранни отношения”, пише в съобщението.

По време на хандбалния мач между „Партизан” и „Вардар”, който се проведе в Белград във вторник, на трибуните се виждаше огромен транспарант с надпис: „Фен група със сръбско име („Комити” е името на фен групата от Скопие) чества български войник – сигурно става въпрос за криза на идентичността“, а от трибуните се чуваха скандирания „Македония е Стара Сърбия”, „Гоце Делчев е българин”.

Мачът приключи с победа на „Партизан“, а първата реакция в Северна Македония беше от страна на ВМРО-Народна партия. От партията на бившия премиер Любчо Георгиевски отбелязаха „с голямо разочарование”, че от съседна Сърбия се отправят „грубо отровни стрели под формата на изказвания и лозунги, че македонците са българи”.

„Първо смениха името на улица „Гоце Делчев“ в Белград с мотива, че той е български комита, воювал срещу сърбите. Преди десетина дни разбрахме, че в нашата Македония, в местността Рамне в Охрид, има издигнат паметник, на който пише, че българските въстаници от Охрид начело с известния войвода Петър Чаулев престъпно са убивали сръбски войници, а по време на спортно събитие отново станахме свидетели на груби лозунги, носещи посланието, че „Македония е стара Сърбия“.

Да не говорим за десетки изявления на техни интелектуалци и политици, които също повтарят едни и същи тези, че македонците са или българи, или сърби. Надяваме се, че еднопосочните македонски патриоти най-накрая ще се събудят след този позор, който между другото беше излъчен на живо от македонската телевизия”, реагираха от ВМРО-Народна партия.