Стана ясна причината за смъртта на мъжа от Стара Загора, който почина при гонка с полицията

Заключенията на медиците още не са оформени в експертиза, но това предстои в следващите дни

Бившият шампион по борба Пламен Пенев, който издъхна на 30 декември след гонка с полицията в Стара Загора, е починал, защото е бил задушен при ареста, притиснат по такъв начин от служителите на реда, че не е можел да си поеме въздух и това е довело до смъртта му. Това съобщава в публикация по темата „Сега“, позовавайки се на свои източници за аутопсията на Пенев, извършена от трима съдебни медици.

 

Заключенията на медиците още не са оформени в експертиза, но това предстои в следващите дни. Днес и утре трима следователи от Националната следствена служба са в Стара Загора, за да разпитват полицаите, участвали в акцията с преследването на 30 декември, съобщава още изданието.

Междувременно от Областната дирекция на МВР в Стара Загора съобщиха, че са разпоредени две проверки. На база на установени данни за тежки нарушения на служебната дисциплина днес са образувани дисциплинарни производства спрямо двама служители, съобщават от полицията в града. Информацията идва ден след пресконференцията на директора на ОДМВР – Стара Загора, Лазар Христов, който обяви, че полицаите не излизат на улицата да убиват, и добави, че текат проверки по случая.

„Младшите инспектори от Първо и Второ РУ в Стара Загора ще бъдат временно отстранени от длъжност до приключване на проверките“, се казва още в съобщението на полицията. Според различни медийни публикации бившият спортист е страдал от психическо заболяване и е работил в рудник „Трояново“ на „Мини Марица-изток“.