Стартъп разработва най-големия самолет в историята на авиацията (СНИМКИ)

Запознайте се с WindRunner, чиято мисия ще бъде да доставя гигантски перки с дължина над 90 метра

На фона на глобалната енергийна криза, вятърните паркове на сушата са потенциален вариант за растеж. По-големите вятърни турбини произвеждат повече енергия от стандартните, но компонентите им са твърде големи, за да бъдат транспортирани по шосе.

Какво е решението? Базиран в Колорадо стартъп на име Radia има идея. Разработва най-големия самолет в историята на авиацията.

Запознайте се с WindRunner, чиято мисия ще бъде да доставя гигантски перки с дължина над 90 метра директно до вятърните паркове.

За да помогне на света да постигне целите си за декарбонизация, той ще използва устойчиво авиационно гориво и ще се нуждае само от обикновена писта за кацане, разказва CNN.

Машината ще оперира от регионални центрове, според Radia, доставяйки каквото е необходимо – и „може да каца на писти с дължина до 1800 метра, което никой друг голям търговски самолет не може да постигне.“

Спецификациите

WindRunner ще разполага с обем на товарния отсек от 7 700 кубически метра – достатъчен да побере три олимпийски басейна. Това е 12 пъти повече от обема на Boeing 747-400 и – при дължина 108 метра, той е с 38 метра по-дълъг.

Що се отнася до размаха на крилата, той възлиза на 80 метра – представете си четири алеи за боулинг, разположени една до друга. Машината ще превъзхожда Антонов Ан-225 – най-тежкия самолет, създаван някога, който беше унищожен в началото на руската инвазия в Украйна.

Мащабът на самолета може да е новаторски, но инженерните технологии не са. От Radia посочват, че се фокусират „върху съществуващата технология и безопасността, като използват, където е приложимо, изпитани авиационни материали, компоненти и производствени техники, които имат одобрение от FAA (Федералната авиационна администрация на САЩ), вече са в масово производство и са с най-нисък риск.”

Компанията възнамерява да създаде флот, който отговаря на стандартите на космическата индустрия. Търговските операции трябва да започнат през 2027 г., но тази дата все още не е потвърдена от Radia.

Турбини на път към вятъра

Radia базира изчисленията си на оценката на изследователската организация Bloomberg NEF, че до 10 трилиона долара ще бъдат изразходвани за създаване на вятърна енергия на сушата до 2050 г.

Развитието на WindRunner ще позволи транспортирането на GigaWind – XXL турбините, произведени от партньори на Radia, включващи пет от шестте най-големи световни производители на турбини в света.

В момента перките на турбините са дълги около 70 метра, но Radia се фокусира върху транспортирането на перки с дължина до 104 метра.

От компанията посочват, че турбините GigaWind потенциално биха могли да бъдат два до три пъти по-мощни – и два до три пъти по-печеливши от тези, които се използват днес.

Кои са хората, стоящи зад тези амбициозни твърдения?

Основателят и главен изпълнителен директор на компанията е Марк Лундструм, предприемач и аерокосмически инженер от Масачузетския технологичен институт, който основава Radia през 2016 г.

От компанията посочват, че нейният екип от съветници включва още бивши висши ръководители в Boeing, MIT, Rolls-Royce и FAA, както и бившия министър на енергетиката на САЩ Ърнест Мониз, и бившия министър-председател на Австралия Малкълм Търнбул.