Ще оцелее ли сглобката? В 19 областни града има балотаж

Втори тур на местните избори се провежда в общо областни 19 града, където миналата седмица не бе излъчен кмет на първия тур. За разлика от предишния вот, сега ще се гласува и с машини.

Изборният ден започна в 7 часа и ще продължи до 20 часа. Според данните на МВР към момента няма сериозни нарушения.

Сред най-интересните сблъсъци е този в София. На балотаж са кандидатът на розовата коалиция ПП-ДБ Васил Терзиев и на левите Ваня Григорова.

Освен в столицата оспорван втори тур се очертава и във Варна, където един срещу друг се изправят досегашният кмет Иван Портних от ГЕРБ и борчлията с фалшива диплома Благомир Коцев, издигнат от жълтопаветните ПП-ДБ.

В Пловдив на балотаж са канидатът на ГЕРБ Костадин Димитров и издигнатият от ПП-ДБ Ивайло Старибратов.

На балотаж ще бъдат избрани още кметовете на Благоевград, Търново, Добрич, Видин, Габрово, Добрич, Кюстендил, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Смолян, Хасково и Шумен.

Резултатите от местните избори ще са важни и за управлението на национално ниво. В седмицата преди балотажа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов многократно заяви, че управляващата „сглобка“ с ПП-ДБ на практика не съществува и съдбата ѝ ще се решава след вота.

Той на няколко пъти спомена, че партията му няма да подкрепи следващия бюджет, освен ако в него не бъде точно разписано какви средства ще бъдат насочени към всеки регион.

Борисов се опита да се заиграе и с идеята за евентуална подкрепа за кандидата на БСП в София Ваня Григорова. В крайна сметка обаче в последния момент той призова привържениците на ГЕРБ да гласуват за Терзиев, макар и с уточнението, че не му идва отвътре.