Ще слагат боди камери на униформените и видеокамери в колите на МВР и НСО

Това предлагат от коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" в нов законопроект

Задължително носене на боди камери (б.а. камера на униформата) при изпълнение на охранителни дейности от полицаите предвиждат промени в Закона за МВР, внесени от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“. 

Законопроектът за промени в Закона наМинистерството на вътрешните работи е внесен на 9 февруари в деловодството на Народното събрание от депутатите от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Ивайло Мирчев, Божидар Божанов, Надежда Йорданова, Илина Мутафчиева, Петър Кьосев, Искрен Митев, Васил Пандов и Иван Белчев.

Те предлагат автомобилите на МВР и Националната служба за охрана (НСО) задължително да бъдат оборудвани с видеокамери за мобилно видеонаблюдение.

Заснетите динамични изображения – видеозаписи и аудиозаписи, ще представляват доказателства за отразените в тях обстоятелства за извършените дейности, лицата, за които се предприемат действия по принуда, датата, часа и мястото на осъществяване на съответната дейност, както и на участниците в производството, пише в мотивите на законопроекта.

Вносителите от ПП-ДБ се аргументират, че нормативните промени са наложителни заради зачестилите случаи на обвинения в полицейско насилие, превишаване на полицейските правомощия и злоупотреба с власт.

„Тези обвинения и липсата на убедителни доказателства за съпричастието на полицейските служители при извършване на неправомерни действия или тяхното оневиняване пораждат в обществото усещане за безнаказаност, полицейски произвол и затвърждават впечатлението, че силовите методи и заплашителното поведение на полицаите са техен стил и метод на работа“, пише в мотивите на законопроекта.

Според ПП-ДБ регламентираното носене на персонални видеокамери при осъществяване на охранителни дейности ще има редица благоприятни последици в регулирането на отношенията между правоохранителни служители и гражданите.

Предложеният законопроект за изменение и допълнение предвижда моторните превозни средства, които ползват специален режим на движение, да се оборудват с устройство за мобилно видеонаблюдение, включително автомобилите на НСО.

„Това ще допринесе за повишаване на контрола върху моторните превозни средства със специален режим на движение, както и на спазване на правилата за движение от всички участници в движението“, посочват от ПП-ДБ.