Ще върне ли ИТН третия мандат? ГЕРБ готова за преговори

От преговори никога не сме се въздържали, водихме такива близо месец. Ако бъдем поканени от ИТН, разбира се, че ще участваме, никога не сме се въздържали, но всичко е въпрос на математика. Това обяви по БНТ зам.-председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС Рая Назарян. Това тя каза минути, след като стана ясно, че Румен Радев ще връчи третия проучвателен мандат на ИТН днес.

„След като преживяхме преговорния процес, се сетихме за записа, и бяхме възмутени, че това, което преживяхме е добре замислен и мрачен план“, коментира тя.

„Съвместното управление с ПП-ДБ беше, за да се намери изход от политическата криза. Имали сме едно наум и затова сме били много предпазливи с тях“, добави Рая Назарян. Според нея деветте месеца управление не били създали у ПП-ДБ държавническо мислене. 

Споразумението, което съвместно изготвихме, е добра основа за бъдещи преговори, каза тя.

По думите й Кирил Петков и Делян Пеевски написали заедно един текст от споразумението, който засягал квалифицираното мнозинство за регулаторните органи.

Не мисля, че ДПС са имали участие в преговорите. Те са подкрепяли конституционната реформа, помощта за Украйна, обясни Рая Назарян. Според нея ГЕРБ нямат никакви притеснения по отношение на нито една реформа. Единственият дебат бил по отношение на следствената тайна и датата за службите. „В споразумението няма конкретна дата за реформа в съдебната власт, защото това е процес. Несериозно да се кажа 30 април за реформи в службите“, поясни тя. 

„Преговорите се провалиха, защото имаше нарушаване на договорките“, коментира Рая Назарян. Според нея още в меморандума било загатното желание да се ходи на избори 2 в 1.

„Когато гласувахме оставката по спешност, министрите ги нямаше в залата, не можеше да им се задават въпроси, ние им знаем оценките, те не са добри. Мария Габриел има 99% успеваемост, но при останалите министерства са под 50% успеваемост, съобщи тя.

Ако ИТН желеят да проведат разговори, ние ще се явим, а дали изборите ще бъдат 2 в 1 това е преценка на президента и на ЦИК, върна се тя към началото на разговора.  „Когото президентът посочи за служебен премиер, той ще бъде. Ако президентът посочи Росен Желязков, той е длъжен да приеме“, смята Рая Назарян.