СТИГА ВЕЧЕ: Скачат ли токът и парното?

Виждам ясна стабилизация на пазара на ток, не само в България, но и в Европа Очаквам тенденцията да се запази, както и цените на само у нас, а и на световните борси останат без промяна. Паниката, която се създаде миналата година, заради евентуална липса на газ и недостиг в производството на ток, е преодоляван. Очакваме стабилен пазар в следващите месеци“. Това каза днес пред „Нова телевизия“ служебният министърът на икономиката Росен Христов.

Според него определени кръгове се възползват от инерцията и държат цените високи, но инфлацията намалява и спадът на цените върви, макари и със закъснение. „С мерките на правителството, предполагам, че до няколко месеца и пазарът на крайните стоки ще бъде стабилизиран“, прогнозира министърът. По думите му правителството работи в посока задържане на ниски цени на електро и топлоенергията.

В отговор на въпрос той обясни, че преговорите с европейската комисия за промяна на договорените нива на емисии, които промишлеността изхвърля, вървят по график и съгласно правилата. Това се налага, тъй като в противен случай ще се наложи затваряне на част от централите в Маришкия басейн.

„Представяме различни варианти, ЕК има подход, който е конструктивен. Ако се оттеглим от целите просто така, значи спират парите. Работим за намаляване на ангажимента за постигане на ниско ниво на емисиите, за сметка на производство на електроенергия от възобновяеми източници. Този микс ще позволи изпълнение на нормите, без тежестта да пада върху централите“, обясни Христов.

Той подчерта, че незабавна опасност от затваряне на работни места няма, защото дълги години ще има работа по консервация и рекултивация на терените в района. Министърът смята, че заинтересовани лица от региона спират процеса на отваряне на алтернативни работни места, защото зависимите хора са предпочитани, когато дойдат избори. „Търсим компании, които там да отварят производства, далеч преди затварянето на централите“, каза още министърът..

Той е на мнение, че има големи възможности за реализация на проекта АЕЦ Белене. „Оборудването е в състояние за експлоатация, както и самата площадка“, каза Росен Христов. Според него ядрената енергия отваря работни места и носи солидни приходи. „Жалко е, че толкова години никой не се занимавал сериозно с този проблем.

Искаме да договорим едно предпроектно проучване, което да отговори на всички въпроси. Да е готово догодина и да се внесе в парламента. Работим по практическо решаване на казуса, за да се реализира този актив на стойността 2.5 милиарда лева“, допълни енергийният министър.