Стихията уби любимия плаж на Тодор Живков (СНИМКИ)

Голямата гордост на малкото Приморско – плажната ивица пред някогашната резиденция „Перла“, любима на Тодор Живков, е напълно съсипана след пороя от вторник, установи репортер на Novinar.bg.

Плажът пред „Перла“ е отнесен, като придошлите дъждовни реки от гората над резиденцията са скъсали пясъчната ивица на две места, образувайки блатни езера.

Плажът на „Перла“ е разкъсан на три места от придошлите води от поройните дъждове

„Дъждовете наистина бяха обилни, но голямата вина носи местната общинска власт начело с кмета Димитър Германов. Няколко пъти това лято алармирахме, че бетонните тръби и шахтите за дъждовни води, които бяха изградени още по времето на Бай Тошо, трябва да бъдат отпушени и почистени.

За последно това е правено през 2020 г., когато „Перла“ беше избран за плаж №1 на България и се сдоби със „син флаг“ Сега плажът е отнесен и разкъсан на три части, отхапани са поне 50 метра пясъчна ивица – това е престъпна небрежност. Добре поне, че няма жертви“, недоволства съдържател на плажно заведение на „Перла“.

 

Построена през 1978 г., резиденция „Перла“ била любимото място за отмора на Тодор Живков. Плажът пред резиденцията е с най-финия пясък в България, а заради изкуствено изградения залив, който не позволява образуването на вълни и течения и тюркоазения цвят на водата, ивицата е любима за плажуване на майки с деца и пенсионери.

За жалост, заради несвършената работа от местната власт, голямата гордост на Приморско е съсипана след пороя. Направи впечатление и друго – че аварийните общински екипи дори не са си направили труда да започнат разчистването на тоновете боклуци, които са задръстили дерето.

Бетонните тръби за оттичане на дъждовните води и отвеждането им към шахтите, вече са разрушени от потопа. Те не са били чистени от 3 г. и това е спомогнало за потопа на „Перла“.

В района на „Перла“ се провежда офроуд събор и благодарение на участниците в него, които с АТВ-та и с офроуд джипове спасиха бедстващите къмпингари в Китен, Община Приморско се разминаха без жертви.