Стивън Кинг призова Байдън да се оттегли

Заради неуспешния дебат на Джо Байдън срещу Доналд Тръмп кралят на хорът романите Стивън Кинг призова действащия президент на САЩ да се откаже от надпреварата за втори мандат, тъй като американците са обезпокоени от политическите му перспективи, съобщи Independent.

Изданието отбелязва, че макар Кинг да е дългогодишен поддръжник на Демократическата партия под ръководството на Байдън, той намекна в Twitter, че решението на Байдън да продължи да се кандидатира „може да насърчи твърда дясна алтернатива“.

„Рут Бейдър Гинсбърг отказа да подаде оставка и в резултат на това получихме Ейми Кони Барет. Направете си изводите сами“, написа той в поста си.

The Independent обясни, че писателят има предвид ситуацията, в която Гинсбърг е била помолена да се оттегли от поста си във Върховния съд по време на управлението на Обама, но тя е отказала и е починала в края на мандата на Тръмп през 2020 г. След това тя е заменена от Барет, което променя политиката на Върховния съд и проправя пътя за противоречиви ревизии на законите за абортите и др.

В материала се казва още, че заради слабото представяне на дебата и заради неразбираемите и непоследователни отговори американците започнали да се чудят дали всичко е наред със здравето на Байдън. Наложи се прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер да заяви, че Байдън е добре и че няма никакви заболявания като болестта на Алцхаймер, форма на деменция или друго дегенеративно заболяване на мозъка.

„Искам да кажа, че разбираме загрижеността. Разбираме, че президентът не е имал добра нощ, както всички знаете. Президентът беше настинал, имаше дрезгав глас… но ще кажа това, и президентът го казваше през последните няколко дни… той знае как да си свърши работата“, казва Жан-Пиер.