Столетник, ръководил фармацевтична компания, споделя съвети за дълголетие

101-годишният И. Рой. Коен разказва, че през десетилетията е научил редица уроци за дълголетие, сред които са балансираната храна, движението и позитивното мислене

Когато И. Рой Коен се ражда през 1922 г., във фермата на родителите му няма течаща вода и електричество. Печка на дърва в кухнята е отоплявала целия имот, а за тоалетна е имало пристройка, предава Business Insider.

“Беше трудно от ден на ден“, казва Коен, второ поколение имигрант в Ню Йорк, пред Business Insider.

 

Но възпитанието му го мотивира да се стреми към високи цели.

“Спомням си как носех кофи с вода до кокошарниците, по една във всяка ръка, – казва той. – Беше студено. Няма да живея по този начин цял живот – казах си.“

Коен, който посещава едностайно училище, получава стипендия за земеделски колеж – където получава бакалавърска степен по микробиология и магистърска степен по биохимия и хранене. “Единственото, което не покриваше, беше храната и настаняването“, казва той.

Фармацевтична компания го наема на работа със заплата от 3900 долара годишно. Той се жени, има три деца и става главен изпълнителен директор на друга фармацевтична фирма. Сега е на 101 години и все още живее в дома си, като е в добро здраве. Управлява финансите си, следи за ремонтите и се интересува от философия.

“Поддържам се във форма, както психическа, така и физическа“, споделя той.

Той казва, че през десетилетията е научил редица уроци за дълголетие.

Бъдете амбициозни

Коен казва, че е “започнал от нулата“, за да стане главен изпълнителен директор. Столетникът е поемал рискове в кариерата си, като например е преминал от изследователска дейност към роля в областта на рекламата в първата си фармацевтична компания, въпреки че не е имал никакъв опит в тази област.

55-годишната си кариера Коен е прекарал в три компании, като кулминацията е ролята му на главен изпълнителен директор. Преди да се пенсионира на 81-годишна възраст, той пътува по света – по работа и за удоволствие.

“Идеята за ранно пенсиониране е ужасна за мен“, казва той за работата си почти шест десетилетия. “Това е зашеметяващо“, каза още дълголетникът.

Според него тайната на пълноценната кариера – и на дълголетието като цяло – включва излизане от зоната на комфорт.

“Ако искате нещо достатъчно силно, ако чувствате, че нещо не е наред и имате нужда от промяна, ще намерите начин“, добавя той.

Работете върху взаимоотношенията

Коен, който има седем братя и сестри, казва, че се е научил да се “разбира с други хора“, често от необходимост. Детството му се е въртяло около отношенията с братята и сестрите му.

“Нямаш друг избор, освен да разбереш как да останеш стабилен“, каза той. “Ако живееш с цял куп други хора, не можеш да продължаваш да се държиш диво и егоистично, сякаш си единственият човек в семейството.“

Първият му брак е анулиран след по-малко от година. Той казва, че това е било тъжно, но опитът му е помогнал да преосмисли идеята за партньор в живота.

“Бях предпазлив при поемането на този ангажимент отново“, казва той и добавя, че е намерил “правилната жена“ – втората си съпруга Джоан, учителка, която почива на 83 години. “Трябваше ни известно време, за да се приспособим един към друг, но както при всички неща, трябва да работиш върху това“, каза Коен. И добавя: “Няма да е добре, ако тръгнете по негативен път, без да общувате правилно“.

Той призовава по-младите хора да правят същото: “Трябва да сте отворени и да се вслушвате в гледната точка на другия човек“.

Спазвайте средиземноморската диета и ходете пеша всеки ден

Коен смята, че дълголетието му има генетичен елемент. Баща му и майка му са починали съответно на 86 и 90 години. Въпреки това той казва, че има някои прости правила, които е следвал през целия си живот.

101-годишният Коен, който казва, че единствените му здравословни проблеми са свързани с простатата, е привърженик на средиземноморската диета, популярна сред богати мениджъри като Джеф Безос, който е известен с това, че е ял “октопод за закуска“. Биохакерският технологичен милионер Брайън Джонсън също следва някои аспекти на диетата и продава свой собствен зехтин за “дълголетие“.

Въпреки че диетата е любима на богатите хора, търсещи дълголетие, тя включва сравнително достъпни съставки, които са лесни за приготвяне. Коен избягва преработените храни и месото в полза на прясна риба, зеленчуци и зехтин.

“Ако искам да закуся, ще хапна парче карфиол, морков или червена чушка. Ям много зеле и салата“, казва Коен

Той подчертава, че отдавна е включил фитнеса в живота си, започвайки с работата си във фермата.

“Използвах вила, за да хвърлям снопове сено върху каруцата и в хамбара“, спомня си той. “Вдигаш парче сено над главата си, а това е много трудно“, спомня си Коен.

В наши дни режимът му на упражнения включва 20 минути упражнения за крака, докато седи на леглото всяка сутрин. Той също така ходи в кръг около кухнята и дневната си. “Всеки ден правя поне по 60“, споделя опит дълголетникът.

Поддържайте мозъка си гъвкав

Той казва още, че подрежда документите, за да подготви данъчната си декларация за счетоводителя, която трябва да подаде през април.

“Следя всичките си финанси. Справям се с всички детайли, преди да са се появили. Това поддържа ума ми във форма“, казва столетникът.

Той добавя, че “постоянно има проект в движение“. Съвсем наскоро е ремонтирал алеята и покрива на къщата си и е монтирал осветление по дърветата.

“Това, че съм зает, ме прави щастлив“, казва Коен.

Според него е важно с възрастта да се възпитава положително отношение:

“Хората позволяват на неща, които не са толкова важни, да ги потискат. Но не можеш да си позволиш постоянно да се ядосваш или да завиждаш.“

Заявява и, че духовността му е помогнала да премине през живота:

“Не е задължително това да е организирана религия, но е важно поне да се опиташ да разбереш какво кара света да се движи.“