Столичани ще изхвърлят мебели и матраци по график

Столичани могат да изхвърлят мебели и матраци в специални контейнери, които по график ще обикалят различни райони на града. Ненужните им едрогабаритни вещи ще бъдат разглобявани на части, които ще бъдат преработвани в нови продукти, обясниха за Дарик от Столична община. Специалните контейнери ще се ползват до 5 юни.

Контейнерите престояват по един ден в различните столични райони и са 40 кубикови. Това уточни директорът на „Планиране и управление на дейностите по отпадъците” към Столична община Емил Георгиев. На разположение са между 10:00 и 20:00 ч. и така се улеснява рециклирането на едрите отпадъци.

„Едрогабаритните отпадъци са тези, които поради своите размери и тегло не могат да се поберат в съдовете за смесени битови отпадъци – тези сиви контейнери. Това са дивани, матраци, фотьойли, мокети, килими, които за огромно съжаление нерядко попадат на нерегламентирани сметища”, посочи Георгиев.

Целта е едрият отпадък да не попада в тези нерегламентирани сметища, а да се преработва и връща на пазара.

„Дървото се превръща в различни видове плоскости, металите лесно се рециклират, текстилът от старите мебели се оползотворява в изолации за строителството или парцали за машиностроенето. Голяма част от пластмасите също намира път обратно към икономиката”, уточни Георгиев.

Нерегламентираните сметища водят със себе си здравни, екологични и финансови щети, обясни още Емил Георгиев от Столична община. След края на кампанията, изхвърлянето на едрия отпадък продължава по старому

„Ние можем да ги оставим до сивите контейнери, но само в определени дни, които можем да открием в графика за района, в който живеем. Все още у нас е безплатно”, добави още той.

До края на кампанията за събиране на едър отпадък, големите контейнери на общината ще минат през районите Искър, Изгрев, Слатина, Красна поляна, Овча купел, Възраждане и Надежда.