Столичен катаджия осъди прокуратурата за 120 000 лв. за незаконно обвинение и уволнение

Той бе оправдан за участие в престъпна група за незаконна регистрация на автомобили, но от почти 7 г. е незаконно уволнен от МВР

Прокуратурата ще трябва да плати обезщетение от 120 000 лв. на столичния катаджия Цветелин Цветков, който бе оправдан за участие в престъпна група за незаконна регистрация на автомобили, но от почти 7 г. е незаконно уволнен от МВР.

Държавното обвинение е осъдено да му плати обезщетение, както за моралните вреди от незаконното обвинение, така и за всички заплати, които не е получил заради уволнението, съобщи „Лекс“.

През август 2015 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу четирима участници във въпросната ОПГ, създадена с цел имотни облаги от регистрация на МПС с пренабити номера или без документи, „подмладяване“ на автомобили, вписване на леки коли като товарни.

Обвинения за участие в групата са повдигнати на Цветелин Цветков в качеството му на полицейски инспектор в „Идентификация и технически контрол“ на сектор „МПС“ към „Пътна полиция“-СДВР, Антон Ангелов – механик технически контрол в същата служба, Желязко Калинов – посредник в намирането на собственици на проблемни МПС, и Никола Димитров, който изработвал фалшиви документи. С тях автомобили и мотоциклети втора ръка са били неправомерно регистрирани. На Цветков, Ангелов и Димитров са повдигнати обвинения за съставяне на неистински официални документи и за използването им като доказателство за неверни обстоятелства.

На 3 март 2013 г. на Цветков е повдигнато обвинение, а през август вече е бил уволнен. През 2018 г. спецсъдът оправдава Цветков, година по-късно присъдата е потвърдена и от Апелативния специализиран наказателен съд. Прокуратурата не я протистира. Цветелин Цветков е бил възстановен на работа в края на 2020 г., когато с решение на Върховния административен съд заповедта за уволнението му е окончателно отменена.

На първа инстанция Софийският градски съд осъди прокуратурата да плати на Цветков 25 000 лв. обезщетение за неимуществените вреди от незаконното обвинение, но отхвърли иска за близо 100 000 лв. пропуснати ползи от заплатите, които катаджията не е получил през годините заради неправомерното уволнение.

Той обжалва решението само в частта, в която е отхвърлен искът му за имуществени вреди и сега Софийският апелативен съд решава, че прокуратурата трябва да плати на Цветков и тези над 98 000 лв. пропуснати ползи. На толкова възлизат заплатите за всички 84 месеца, през които катаджията е бил без работа заради незаконното обвинение.

Съдът подчертава, че в заповедта за уволнение на полицая е било акцентирано, че за извършеното деяние е образувано наказателно производство, както и че случаят е станал обществено достояние, с което е уронен престижът на МВР.

Пред съда той е представил доказателства, че делото срещу него е било пречка да започне работа и няколко поредни пъти му е отказвано да бъде назначен на близка до заеманата длъжност. Показания е дал и негов колега, който е свидетелствал, че Цветков е влязъл и в болница по време на делото, имал сериозни проблеми със сърцето, бил и пред инсулт.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред ВКС.