Столична община мотае премахването на шумните трамваи около НДК

Столична община ще отнесе до трети съд казуса с преместването на трамвайните релси от локалното платно на бул. „Ген. М. Скобелев“ в участъка от НДК до Петте кьошета. Заместник-кметът по финансите Иван Василев съобщи, че кметството ще обжалва пред Върховния касационен съд решението на Софийския апелативен съд. Преди дни той потвърди решението на градския съд релсите по бул. „Скобелев“ да бъдат махнати, каквото е искането на живеещите в района.

Така на „Московска“ 33 се надяват да спечелят още време, докато намерят вариант какво да правят с това трасе. Възможно е обаче ВКС да реши изобщо да не се занимава с казуса, тъй като той гледа граждански дела по изключение.

Преди дни Василев съобщи още, че заради нарушения в процедурата спира обществената поръчка, с която трябваше да бъде избран изпълнител за изместването на релсите и ремонта на тунела под НДК. „Този проблем е от тези, които са натрупани през последните десетилетия. Обществената поръчка е започнала през 2022 г. и поради някакви причини се е бавила. Ще разделим поръчката на две части, защото сега обхваща ремонт на подлеза под НДК и измества трамвайното трасе. За последното има проект, а за подлеза – не“, коментира Василев, който обеща през следващите няколко седмици новият конкурс да бъде обявен.  

Преди две години първата инстанция осъди бившия кмет Йорданка Фандъкова и й даде срок от 1 година да премести трасето, което беше изградено през 2010 г. заради строящото се тогава метро в района. Временният маршрут трябваше да съществува до 2013 г. Фандъкова обаче обжалва постановлението на градския съд, след което и по-горната инстанция отсъди в полза на живеещите в района.

През 2017 г. те заведоха два колективни иска срещу общината, след като тя не изпълни обещанието си да спре движението на трамваите под прозорците на домовете им. Гражданите посочиха, че трасето минава в непосредствена близост до жилищата им на бул. „Ген. Скобелев” и създава постоянен дискомфорт и стрес, тъй като шумът и вибрациите от трамваите са значително завишени, в сравнение с други места, където линиите са в близост до жилищни кооперации при спазване на законовите изисквания.

В момента по трасето минават трамвайни линии 1, 6, 7 и 27. Данните по делото от разписанията показват, че в делничен ден на час по линията минават 28 мотриси, а в празнични дни – по 10 за 60 минути. По отношение на оплакванията на хората от постоянния шум, от Центъра за градска мобилност са информирали, че трамваи там не се движат само от 22:55 ч. до 4:56 ч.

Сега общината реши отново да обжалва пред ВКС. Ако и той остави решението в сила, ще започне да тече едногодишният срок, в който трасето трябва да бъде преместено.