Столична община ще премахне златната арка пред „Александър Невски“

Дизайнът на арката е дело на екип от градски артисти, добавят от общината

Арт инсталацията от три арки и надпис „Светлината в нас“, разположена до храм-паметника „Св. Александър Невски“ ще бъде премахната. Това съобщиха от Столична община.

Под временната инсталация бе разположено червено килимче със сини кантове, което се оказа, че вече е изчезнало.

“Арката беше част от събитието на 1 декември, когато бяха запалени коледните светлини на площада. Тя е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада пред храма “Св. Александър Невски” в пешеходен и от коледно-новогодишната кампания с мото “Светлината в нас”. Тя включва цялото празнично осветяване на площада, както и серия от събития и концерти. През декември на площада ще бъдат организирани коледни събития, базар и други празнични дейности за гражданите и гостите на столицата”, съобщават от СО.

Дизайнът на златната арка е дело на екип от градски артисти, добавят от общината.

“Първоначалният замисъл за присъствието на арката е тя да привлече внимание и по художествен начин да подчертае новостта – пешеходната зона и осветения храм”, категорични са от СО.

“За поставянето ѝ са взети необходимите разрешителни и съгласувателни процедури, които регулират дейността на общината към момента. През януари ще организираме и отворена експертна дискусия, в която да анализираме опита и обратната връзка и да направим правила за дългосрочното ползване и развитие на площада от граждани и туристи. Тогава ще имаме време да обсъдим и вземем предвид най-добрите практики и ще предложим промени в реда по организирането на събития, за да може София и нейните инициативи да отговарят на най-високите стандарти”, съобщават от СО.

Одобрението на проекта е дадено от дирекция „Култура“ на Столичната община. Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв. и включва провеждане на концерт, сцена, осветление, декорация, уточняват от общината.