Столичната община: Фандъкова е раздавала карти за безплатно паркиране в синя и зелена зона

Безплатни карти за паркиране в синя и зелена зона са били раздавани от бившия кмет Йорданка Фандъкова. Те са били безименни и са били за срок от една година. „Стотици карти са давани, но не можем да кажем на кого точно. Фандъкова трябва да отговори на този въпрос“, заяви зам.председателят на Столичния общински съвет Бойко Димитров от „Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“ на брифинг в Столичната община. Разкритието е част от одита, извършен в Центъра за градска мобилност (ЦГМ) по заповед на кмета Васил Терзиев.

 

Няколко милиона лева са загубите за общината само за един мандат от тази безименна привилегия. С тези средства можеше да се изгради паркинг със 100 места, добави Димитров.

 

„Тези безименни карти вероятно са раздавани на известни журналисти, социолози, видяхме, че има синдикални лидери, които са получавали“, смята Борис Бонев. Той показа списъци с безименни карти, които са издавани от ЦГМ по заповед на зам.-кмета по транспорта в предишните мандати. За 2022 г. броят им е 136, добави Бонев.

„От ЦГМ ни обясниха, че са получавали заявки от кабинета на зам.-кмета по транспорта с искане да се издадат определен брой карти без регистрационен номер и без конкретен ползвател“, обясни той. Картите са подписвани от кмета на общината.

Карти за безплатно паркиране се полагат на общинските съветници и за някои служители на администрацията. Те са с регистрационен номер и конкретен ползвател. В наредбата на Столичната община няма текст, който да разрешава издаване на безименни карти за безплатно паркиране, отбеляза Цветомир Петров, председател на СОС. „Да попитаме г-жа Фандъкова как е спазен член 81 от наредбата, който казва, че тези карти не трябва да се предоставят на други автомобили – как се гарантира това като няма номер и ползвател? Картата е можело да се ползва от цялото семейство на привилегирования“, заключи той.

Заради дупката от 145 млн.лева в ЦГМ, за която „Дневник“ писа – предизвикана от неразплатена транспортна задача от Столична община към дружеството, като лихви са платени 15 млн.лева. Те са по банковия заем, изтеглен от ЦГМ, за да покрие недоплащането от общината. „Тези пари, платени за лихвите, са достатъчни за изграждането на наземни паркинги за 500 коли“, отбеляза Димитров.

ГЕРБ: Това са манипулации

Два часа след брифинга на общинските съветници от централата на партия ГЕРБ изпратиха своята позиция по разкритията. „Твърденията на Продължаваме промяната-Демократична България-Спаси София“ за картите за паркиране са манипулативни и показват безпомощност. Издаването на карти за паркиране в синя и зелена зона без регистрационни номера се прави по искане на Държавна агенция „Технически операции“ във връзка с тяхната дейност. На същото основание през месец май тази година кметът на София Васил Терзиев е одобрил издаването на 18 карти без регистрационни номера.“