Столтенберг пристигна в България, ще говори с премиера и министъра на отбраната

Късно снощи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пристигна в България. Той бе посрещнат на „Летище София“ от ръководителя на делегацията на Народното събрание в Парламентарната асамблея на НАТО Даниел Митов.

Даниел Митов благодари на Столтенберг за посещението в момент, в който България чества 20-а годишнина като пълноправен член на НАТО. Митов отбеляза лидерството и личния принос на Столтенберг при запазване единството на Алианса във времена на тежка геополитическа конфронтация, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.

Днес е последният ден от пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО от 25-и до 27 май, на която България тази година е домакин.

Участниците в пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна. В София Асамблеята трябва да приеме своите препоръки за предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон.

В пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО участват близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 страни-партньори и парламентарни организации. Участниците в сесията ще обсъдят ключови теми от дневния ред на евроатлантическата отбрана и сигурност с фокус върху подкрепата за Украйна и приоритетите на среща на върха на НАТО във Вашингтон през юли.

Днес Столтенберг и служебният премиер Димитър Главчев ще се срещнат в Министерския съвет. Двамата ще разговарят на четири очи, след което ще се състои среща в разширен формат с участието на служебния министър на отбраната Атанас Запрянов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, уточняват от парламентарния пресцентър.